10ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας: Έναρξη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

0

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 η έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Ν. Ιωνίας στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου.

Το Συμπόσιο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με τους Δήμους της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Μαΐου και σε αυτό συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ιστορικοί ερευνητές, συγγραφείς και έγκριτοι ακαδημαϊκοί.

Στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

«Κοινωνικός και οικονομικός θρίαμβος»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, η οποία επεσήμανε τη σημασία που έχει για τον Ελληνισμό η περιοχή της Μικράς Ασίας, η οποία υπήρξε το κέντρο του ελληνικού κόσμου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα και η πατρίδα της ελληνικής διανόησης.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε επίσης την προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού τόσο στις επιστήμες, στον πολιτισμό και στην παιδεία, όσο και στην ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «… Παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και αποκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τις αναπόφευκτες, για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, αδικίες εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι άρχισαν στη χώρα μας μία νέα ζωή, κομίζοντας από την παλιά τους πατρίδα τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων. Επιτεύχθηκε η εθνική ομοιογένεια, ειδικά στην Μακεδονία και στις παραμεθόριες περιοχές. Αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα και οι τέχνες. Με τον τρόπο αυτό η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί, όπως σωστά έχει γραφεί, το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους…».

Μητροπολίτης Γαβριήλ

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία της στην έναρξη των εργασιών του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου, μέσω των οποίων προβάλλονται και αναδεικνύονται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο η πνευματική και ηθική, όσο και η μαρτυρική συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Πλήθος παρευρισκομένων

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, μέλη των Δ.Σ. και των τριών Δήμων της Μητροπολιτικής περιφέρειας, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων τόσο της ευρύτερης περιοχής, όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

«Να μαθαίνουμε από τα λάθη»

Σε γνωστή ιστοσελίδα τοπικής αυτοδιοίκησης μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κ. Ζαχαριάδης οποίος δήλωσε σχετικά: «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από επιστημονικούς φορείς που σχετίζονται με την πόλη αλλά και με την ευρύτερη γειτονιά που συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας μετά από τη Μικρασιατική καταστροφή. Νομίζω ότι στα 100 χρόνια από το γεγονός και στα 101 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, μπορούμε και πρέπει να έχουμε βγάλει όλοι τα συμπεράσματά μας, να έχουμε διδαχτεί από τα λάθη μας και να έχουμε πάρει τα μαθήματα, πώς μπορούμε να προχωράμε ενωμένοι όταν έχουμε θάρρος, συσπείρωση και δίκαιο.  Είναι τιμή για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή ότι βρέθηκε εδώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θέλω να πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία και θα γίνει κοινωνός της γνώσης της ιστορίας, διότι λαός που δεν μαθαίνει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να ξαναζήσει τις δύσκολες στιγμές της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ