10ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με θέμα τη «Φιλία»

0

Με θέμα τη «Φιλία», το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό του, προσκαλώντας το κοινό σε μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία, από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου 2024. Το μαγευτικό νησί της Λέσβου και ιδιαίτερα ο Μόλυβος θα αποτελέσουν το σκηνικό για ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και εκδηλώσεων, υπογραμμίζοντας την έννοια της φιλίας και τη δύναμή της να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Όπως αναφέρουν στο σημείωμά τους οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, Δανάη Doerken και Κυβέλη Doerken, «στα ελληνικά, η λέξη φιλία αναφέρεται αφενός στην έννοια ενός υψηλού ιδανικού, αφετέρου σε έναν από τους θεμέλιους λίθους μιας ευημερούσας κοινωνίας. Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κλείνει δέκα χρόνια, επέτειος που αφιερώνεται σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του Φεστιβάλ στο διάστημα αυτό. Η παρουσία και η επιτυχία του συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που απορρέει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους, απόψεις, χώρες και πολιτισμούς – εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση των ανοικτών οριζόντων, της ανεκτικότητας, της φιλομάθειας και της φιλίας.

«Πώς μπορούμε, όμως, να αναγνωρίσουμε την αληθινή φιλία; Ο Αριστοτέλης διακρίνει τρία είδη φιλίας. Τη φιλία από προσωπικό συμφέρον (δια το χρήσιμον), τη φιλία από ευχαρίστηση (δι’ ηδονήν) και την αποκαλούμενη τέλεια φιλία (κατ’ αρετήν). Η τέλεια φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα, την εμπιστοσύνη και την ανιδιοτελή καλοσύνη. Τέλεια είναι η φιλία των ανθρώπων που είναι αγαθοί και όμοιοι στην αρετή. Τέτοιοι φίλοι είναι όμοιοι ο ένας με τον άλλον, επειδή είναι αγαθοί οι ίδιοι από μόνοι τους. Στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές τέτοιας φιλίας – συνάντηση ποικίλων πολιτισμών και ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, μία πρόταση γάμου, σχέσεις που εδραιώνονται και εξελίσσονται μέσω της μουσικής ανεξαρτήτως ηλικίας, έναν γάμο, και τόσες άλλες αξέχαστες εμπειρίες. Η κλασική μουσική παραμένει ενεργή και ζώσα επειδή μέσα της συμβιώνουν διαφορετικά μοτίβα, πολιτισμικές αναφορές, ρυθμοί, ιδέες και συναισθήματα. Ας γίνει η μουσική το ιδανικό παράδειγμα για να ξυπνήσει μέσα μας το ίδιο όραμα – να δημιουργήσουμε νέες φιλίες και να είμαστε ευγνώμονες για τις φιλίες που ήδη μας αγκαλιάζουν».

Όπως πληροφορούν οι διοργανωτές, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και φέτος διάσημους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, η Antje Weithaas (‘Αντιε Βάιτχαας ), η οποία ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες από τις κορυφαίες ορχήστρες της Γερμανίας, με πολλές διεθνείς διακεκριμένες ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς (μεταξύ των οποίων ο Βλαντίμιρ Ασκενάζυ, ο σερ Νέβιλ Μάρρινερ και ο Μαρκ ‘Αλμπρεχτ) και έχει υπάρξει καλλιτεχνική διευθύντρια, επί μία δεκαετία, και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης. Επίσης, ο Sebastian Manz (Σεμπάστιαν Μαντς ), ο οποίος στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD στο Μόναχο είχε αποσπάσει α΄ βραβείο στην κατηγορία του κλαρινέτου και το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού, ο Simon Bode (Ζίμον Μπόντε), ένας από τους πιο περιζήτητους λυρικούς τενόρους της γενιάς του, καθώς και ο κιθαρίστας Petrit Ceku (Πετρίτ Τσέκου), ο οποίος έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων ο Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας του Πάρκενινγκ (Μαλιμπού), ο Διαγωνισμός Εγxόρδων του Σαντ (‘Αλλενταουν), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαουρίτσιο Μπιαζίνι (Μπολόνια) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Κλασικής Κιθάρας Μικέλε Πιτταλούγκα (Αλεσσάντρια).

Ιδιαίτερη στιγμή του φεστιβάλ θα είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Περί έρωτος και φιλίας», που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Έλληνα συνθέτη Λουκά Θάνο. Το φετινό θέμα θα πλαισιώσει και μία ενδιαφέρουσα ημερίδα το μεσημέρι της 17ης Αυγούστου, με θέμα: «Μπορεί το αριστοτελικό ιδεώδες περί της φιλίας να υπάρξει πέραν του υποκειμένου;», με τη συμμετοχή των Σταμάτιου M. Κριμιζή, ακαδημαϊκού, αστροφυσικού, πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Head Emeritus στο Τμήμα Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, της Παρασκευής Κεφαλά, καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου, διευθύντριας Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής-Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ) και του Anthony Bossis, κλινικού ψυχολόγου, καθηγητή ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθηγητή κλασικών και θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, ερευνητή στο Lundquist Institute-UCLA. Την ημερίδα θα συντονίσει η Χλόη Μπάλλα, καθηγήτρια αρχαίας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το κυρίως Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου) όπως κάθε χρόνο θα πλαισιώσουν οι εναρκτήριες συναυλίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 9,10,11 και 12 Αυγούστου, στις μεσαιωνικές αποθήκες Σαπλιτζά του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, στο Οθωμανικό Κάστρο Σιγρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου και στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας, αντίστοιχα, αλλά και τα Molyvos Musical Moments, οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια, παραλίες και άλλα σημεία του Μολύβου, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ