200 χρόνια ελληνικής τέχνης, on line, μέσα σε μία ώρα – Από τον Βρυζάκη, στον Φασιανό 

0

Μέσα από εμβληματικές απεικονίσεις της σύγχρονης Ελλάδας από καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος Βρυζάκης, Νικηφόρος και Νίκος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός και Πάβλος Χαμπίδης, ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μπόικος «αφηγήθηκε» μέσα σε μία ώρα, 200 χρόνια ελληνικής τέχνης, σε εκδήλωση την οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από την ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας.

Η αναζήτηση μίας ξεχωριστής ελληνικής ταυτότητας

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Ελληνική Τέχνη, 1821-2021: Η Αναζήτηση μιας Σύγχρονης Εθνικής Ταυτότητας», που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο Χριστόφορος Μπόικος, εισηγητής πολυάριθμών διαλέξεων πάνω σε διαφορετικές θεματικές και πτυχές της ιστορίας της τέχνης, με έδρα το Παρίσι και δραστηριότητα διεθνώς, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση για μια ξεχωριστή ελληνική ταυτότητα, η οποία αντανακλάται στο έργο Ελλήνων καλλιτεχνών από την εποχή της μοναρχίας του Όθωνα της Βαυαρίας (1832-1862) μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Ο εθνοκεντρισμός της ελληνικής τέχνης

Μίλησε για τον εθνοκεντρισμό της ελληνικής τέχνης, κάτι που δεν συναντάται, όπως είπε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι όλοι οι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα, όχι μόνο είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό, αλλά έμειναν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκτός Ελλάδας. «Ακόμη και ο Βρυζάκης, τα έργα του οποίου μεταδίδουν ένα όραμα του Αγώνα με επίδραση μέχρι σήμερα, δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μπόικος.

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Μπόικος.

Ο Χριστόφορος Μπόικος από το 2013 είναι ο ιδρυτής και διευθυντής της καλλιτεχνικής γκαλερί Chris Boicos Fine Arts, με διπλή έδρα, σε Παρίσι και Παξούς και ιδρυτικό μέλος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Φίλοι των Παξών». Τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κεραμική, συνεργάζεται στενά με τον Θεσσαλονικιό κεραμίστα Γιώργο Βαβάτση και μέχρι το καλοκαίρι του 2023 φιλοδοξεί να έχει δημιουργηθεί στους Παξούς ένα πολιτιστικό κέντρο, με επίκεντρο την κεραμική, το οποίο θα φιλοξενεί εργαστήρια, εκθέσεις και συναντήσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ