Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας “Agatha” που φιλοξενεί η χώρα μας, με εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα από τις 8 έως και τις 26 Μάϊου υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Φέτος, στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα συζητηθούν μεγάλα κοινωνικά ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή, οι γυναικοκτονίες, ο ρατσισμός, η συμπερίληψη, η τεχνητή νοημοσύνη και η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επίσης, φέτος στο Φεστιβάλ θα κυριαρχήσει η ευαισθητοποίηση γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με μερική ή ολική απώλεια όρασης, καθώς σχεδιάζουμε την πλήρη πρόσβασή τους σε όλες εκδηλώσεις. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που με μεγάλη μας χαρά παρακολουθούμε να παίρνει σάρκα και οστά!
Το Φεστιβάλ, η μοναδική διοργάνωση αστυνομικής λογοτεχνίας αυτού του βεληνεκούς που φιλοξενεί η χώρα μας, ξεκίνησε το 2018 τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων
Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και κάθε λογής δρώμενα με προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο
Μετά από τον sir της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Ian Rankin, θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στα πάνελ της διοργάνωσης διάσημους συγγραφείς από το εξωτερικό. Η σκυτάλη θα περάσει την Τετάρτη 15 Μαΐου στον Carlo Lucarelli ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για την παρουσίαση της “Τριλογίας του φασισμού”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, στις 19:00. Στη συνέχεια, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θα μας επισκεφτεί την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 19:30, ο Bernard Minier, προσκεκλημένος επίσης του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας και των εκδόσεων Μίνωας, την επόμενη μέρα 25 Μαΐου, στις 19:30, ο Τούρκος συγγραφέας και αγαπημένος του ελληνικού κοινού Ahmet Umit, προσκεκλημένος των εκδόσεων Πατάκη, και την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19:00, ο Herve Le Corre, στην εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Ο κύκλος των ξένων συγγραφέων κλείνει με την επίσκεψη του Αμερικανού A. J. Finn, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Monk Grapes and Spirits, στις 19:00, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα!
Από τις 8 Μαΐου τα… εγκλήματα θα εξαπλωθούν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας με καθημερινές εκδηλώσεις, ενώ η κορύφωση του Φεστιβάλ θα γίνει το τριήμερο 24, 25, 26 Μαΐου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων με ολοήμερο πρόγραμμα με παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, αφιερώματα, σινεμά, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και παιχνίδια γρίφων για μικρούς και μεγάλους.
Ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις θα θέλαμε να αναφερθούμε ειδικά στις παρακάτω:
“True Crime”, με ομιλητές τους Γιάννη Πανούση (ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας), Κώστα Χασιώτη (αστυνομικός υποδιευθυντής, πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών), Πάνο Σόμπολο (δημοσιογράφος), Χάρη Βεραμόν (ιδιωτικός ερευνητής), την Πέμπτη 9 Μαΐου στο Βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός, στις 19:00.
“Λογοτεχνικές διαδρομές: Εγκλήματα στην Αθήνα”, έναν περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, από το Ζάππειο έως την Πλάκα, σε σημεία που σημαδεύτηκαν από πραγματικά, αλλά και φανταστικά εγκλήματα, με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο, την Κυριακή 12 Μαΐου, με σημείο συνάντησης το Άγαλμα του Βύρωνα στο Ζάππειο, στις 11:00.
“Ο Γιατρός στην αστυνομική λογοτεχνία: Ντετέκτιβ, πραγματογνώμων, δράστης”, με ομιλητές τους Αποστολία Ακριβούση (ιατροδικαστής), Έλενα Μπολονάση (δικηγόρος, εγκληματολόγος, συγγραφέας), Δημήτρης Δικαίος (ψυχίατρος) και την Έστα Τσιγκάνου (ενδοκρινολόγος, διαβητολόγος), την Κυριακή 12 Μαΐου, στο βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός, στις 18:00.
“The Art of Killing. Οι serial killers από την μυθιστορία στην πραγματικότητα”. Μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕΜΕ) και με ομιλητές τους: Έρη Ιωαννίδου (Δικαστική ψυχολόγος MSc, υπεύθυνη του Forensic Psychology Lab, ΚΕΜΕ), Μάρθα Λεμπέση (Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια ΚΕΜΕ), Παναγιώτη Παπαϊωάννου (Δρ. Εγκληματολογίας, Δικηγόρος), Διονύση Χιόνη (Δικηγόρος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Πρόεδρος ΚΕΜΕ) και τον Δρ. Φώτιο Σπυρόπουλο, (Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου – PHILIPS UNIVERSITY, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.), την Παρασκευή 17 Μαΐου, στο Omikron2, Βουτάδων 42, Αθήνα, στις 19:00.
“Η τεχνητή νοημοσύνη στην λογοτεχνία και στην καθημερινότητα”, μια συζήτηση με τους Θεοφάνη Τάση (καθηγητή), Σπύρο Κακατσάκη (δικηγόρο και συγγραφέα), Γιάννη Πανούση (ομότιμο καθηγητή εγκληματολογίας) και Δημήτρη Δημητριάδη (ψηφιακό δημιουργό), το Σάββατο 25 Μαΐου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις 17:00.
“Ασφάλεια στο διαδίκτυο”, μια ανοιχτή συζήτηση από την ομάδα Matterz για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την παρενόχληση, το Σάββατο 25 Μαΐου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στις 18:30.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα του φεστιβάλ και να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο site https://agathafestival.gr/
Για αιτήματα σχετικά με συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να απευθύνεστε στα email agatha.amke@gmail.com και press@agathafestival.gr και στο τηλέφωνο της υπεύθυνης του φεστιβάλ Ιωάννας Πετρίδου 6958465415.
Σύμβουλος διοργάνωσης: Γρηγόρης Αζαριάδης
Δημοσιογραφική επιμέλεια & επικοινωνία: Έλενα Σπανδωνή
Συντονιστές της Λέσχης Ανάγνωσης Agatha: Γρηγόρης Αζαριάδης, Βίκυ Χασάνδρα
Υπεύθυνη επιδοτούμενων προγραμμάτων: Μιράντα Βατικιώτη
Φωτογράφιση: Βικτώρια Πετροπούλου
Βιντεοσκόπηση: Σάκης Σαρακίνης