Δήμος Γαλατσίου: Ψεκασμοί για τα κουνούπια στο Άλσος Βεΐκου

0

Ο Δήμος Γαλατσίου ενημερώνει ότι, την Τετάρτη 13-07-2022 θα πραγματοποιηθεί προνυμφοκτονία κουνουπιών στο Άλσος Βεΐκου από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Δήμος Γαλατσίου εφαρμόζει για τα έτη 2022-23 πρόγραμμα ελέγχου-καταπολέμησης κουνουπιών. Οι εφαρμογές γίνονται ανά δεκαπενθήμερο, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο, και περιλαμβάνουν:

Επίγειο ψεκασμό προνυμφοκτόνου σκευάσματος στα φρεάτια και στα σημεία που υπάρχει στάσιμο νερό,

Τοποθέτηση ταμπλέτων αργής αποδέσμεσης σε φρεάτια και άλλους χώρου συλλογής ύδατος,

τοποθέτηση παγίδων δειγματοληψίας και ελέγχου των κουνουπιών σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Δε διενεργούνται αεροψεκασμοί.

Επιπλέον, το Άλσος Βεΐκου έχει κριθεί χώρος υπερτοπικής σημασίας, και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Περιφέρειας Αττικής (Δ/νση Υγ/κού Ελέγχου  & Περιβαλλοντικής Υγιεινής, ΠΕ ΚΤ Αθηνών Περιφ. Αττικής), σε συνεργασία με το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Γαλατσίου.

Ο Δήμος μας εφαρμόζει σύγχρονο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Αττικής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).

Για την προστασία από τα κουνούπια συμβάλλουμε όλοι:

Προλαμβάνουμε: Όχι στάσιμα νερά σε μπαλκόνια και αυλές.

Προστατευόμαστε: Εντομοαπωθητικό μέρα και νύχτα.

Πώς να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι

Αντικουνουπικά πλέγματα(σήτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρηση τους.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη < 2μηνών). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, Βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ