Τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης ανέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι

0

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις μελών ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ανατολικού και Δυτικού Αμαρουσίου ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με κεντρικό θέμα την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με επίκεντρο τη θέρμανση και τα καύσιμα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής του Βόρειου τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και Τομεάρχης Εσωτερικών κ.Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε, σε όλο το πλέγμα της Ακρίβειας, από τον covid-19 μέχρι την ενέργεια και την καθημερινότητα και τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κερδών λίγων ομίλων και καρτέλ στο όνομα της ελεύθερης αγοράς.

«Στον covid-19 αφέθηκαν μόνα τους τα δημόσια Νοσοκομεία να σηκώσουν το βάρος με εξαντλημένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και απλήρωτες υπερωρίες και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα για μία ακόμα φορά για τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς», σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Στη δε ενέργεια, η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ηλ. ενέργειας και καυσίμων, φιγουράροντας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε όρους αγοραστικής δύναμης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εσωτερικών και εξήγησε: «Η κυβέρνηση διατηρεί πεισματικά τον ΕΦΚ (ειδικός φόρος κατανάλωσης) και τον ΦΠΑ που κάνει τα καύσιμα να είναι πανάκριβα και αίτιο χρεοκοπίας για κάποιους κλάδους (ελ. επαγγελματίες και αγρότες),ενώ στην ΕΕ μειώνονται .

Από τους υψηλούς αυτούς φόρους και τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία και τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεντρώνει πολλά δις, από τα οποία επιδοτεί την οικιακή κιλοβατώρα και το δίνει ουσιαστικά σαν κέρδος στους μεγάλους ομίλους ενέργειας».

«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δεν μπορεί να βασίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιας κυβέρνησης που η αριστεία της στην ενέργεια εξαντλείται στο ξεπούλημα δικτύων και δημόσιας περιουσίας, σε εξυπηρετήσεις ημετέρων και σε στήριξη της αισχροκέρδειας», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. του Βόρειου Τομέα.

«Την περίοδο 2015-2019 είχαν μπει οι βάσεις για μία συνολική στρατηγική εξοικονόμησης σε όλους τους τομείς: κατοικία, επιχειρηματικότητα, δημόσια κτίρια», σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης και υπογράμμισε ότι: «Αυτή η στρατηγική χρειάζεται να συνεχιστεί το συντομότερο από μια προοδευτική κυβέρνηση και να σταματήσει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια ο κ.Στεργιούλης Γρηγόρης (Χημ. Μηχανικός – π. δ/νων σύμβουλος ΕΛΠΕ) μίλησε με αριθμούς και διαγράμματα για την εξάρτηση της ηλεκ. παραγωγής από το Φυσικό αέριο.

Ο κ. Μιχαλακάκης Σπύρος (Χημ. Μηχανικός – π. δ/νων σύμβουλοςΒΡ – ελληνική) αναφέρθηκε στα 6 χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης ως εξής:

“1. Βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς επαρκείς επενδύσεις νέων ΑΠΕ

2. Εικονική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας ,όπου δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικά ανταγωνισμός και έλεγχος,με τα κέρδη των ιδιωτών παρόχων και μετόχων της ΔΕΗ να κάνουν πάρτι.

3. Έλλειψη κάθε ελέγχου στην αγορά (είτε είναι καύσιμα είτε ηλ. ενέργεια) πίσω από το κυβερνητικό ιδεολόγημα ότι η αγορά αυτορυθμίζεται.

4. Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και διοίκησης ΕΛΠΕ την ώρα που σε Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία κλπ) κρατικοποιούνται οι αντίστοιχες επιχειρήσεις.

5. Καθυστερήσεις και ματαιώσεις της έρευνας-εξόρυξης εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

6. «Φιλο»-μονοπωλιακή πολιτική υπέρ των μεγάλων μονάδων ΑΠΕ, των γνωστών ομίλων που στην ουσία σαμποτάρει και καταργεί τις μικρές ενεργειακές κοινότητες.”

Τέλος, στην δημόσια συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε η κα. Ελένη Σταματίου, αναδείχθηκε από τους ομιλητές ότι “στα καύσιμα με τα 1,3-1,5 δισεκατομμύρια κερδών στη παραγωγή (διύλιση) και στην εμπορία 2 δις. ,οι αναμενόμενοι φόροι είναι 900 εκ/μύρια”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ