Πολωνία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών επειδή έκανε αποτυχημένη φορολογική μεταρρύθμιση

0

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Ταντέους Κοσίνσκι υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε «δεκτή» από την ηγεσία του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS).

«Ο υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για ορισμένες ατέλειες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή των νέων φορολογικών κανόνων», δήλωσε η εκπρόσωπος του PiS, Ανίτα Τσερβίνσκα, σε συνέντευξη Τύπου. «Μέχρι να επιλεγεί νέος υποψήφιος, τα καθήκοντα υπουργού Οικονομικών θα τα ασκεί ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι», χωρίς να αναφέρει όνομα πιθανού διαδόχου.

Η παραίτηση Κοσίνσκι έρχεται μετά από ασάφειες στους νέους φορολογικούς κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ την αρχή του έτους, η εφαρμογή των οποίων έχει αποδυναμώσει πολιτικά την κυβέρνηση.

Από την «πολωνική τάξη» στο «πολωνικό χάος»

Αφότου εγκρίθηκε με ταχείς ρυθμούς στα τέλη του 2021 και τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους, και προωθήθηκε από τον πρωθυπουργό Μοραβιέτσκι με την πλήρη υποστήριξη του ηγέτη του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, η μεταρρύθμιση που ονομάστηκε «πολωνική τάξη», είχε στόχο χαμηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών.

 

Το φορολογικό πρόγραμμα προκάλεσε κύματα δυσαρέσκειας σε διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται στα τέλη Ιανουαρίου, εν μέσω ενός πληθωρισμού που έφτασε το 8,6% τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι χαμηλόμισθοι, όπως οι δάσκαλοι, είδαν μειώσεις μισθών αντί για αυξήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ