Εκρηκτική είναι η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb φέτος το καλοκαίρι, με τους τουρίστες να κάνουν από τώρα την κράτησή τους. Σύμφωνα μάλιστα με αποκλειστικά στοιχεία του Capital.gr από την εταιρία AirDNA, η ζήτηση εκτοξεύεται για κρατήσεις στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, από το Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο (πρόκειται για κρατήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου).
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, στην Ελλάδα η ζήτηση σε διανυκτερεύσεις ξεκινά να ανεβαίνει από τον Απρίλιο και μετά, με την αύξηση σε σύγκριση με το 2022 να φτάνει το 35% τον Ιούνιο.
Στην Αθήνα, το Μάιο η αύξηση στις διανυκτερεύσεις εκτοξεύεται στο 132% και η ζήτηση από 17 χιλιάδες πέρσι ανέρχεται σε 41 χιλιάδες φέτος.
Στην Ελλάδα συνολικά, η ζήτηση είναι μειωμένη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όπως σημειώνει η AirDNA, αλλά πάνω από 30% υψηλότερη τον Μάιο-Ιούλιο, που εκτιμά ότι “η high season θα είναι πιθανότατα ισχυρή και φέτος. Στην Αθήνα, τα στοιχεία της ζήτησης είναι πιο θετικά, με τις κρατήσεις για τον Φεβρουάριο να είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, αλλά πάνω από 100% αυξήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο” υπογραμμίζει.
Αυξάνονται τα διαθέσιμα καταλύματα όσο πάμε προς το καλοκαίρι
Όσον αφορά τις διαθέσιμες καταχωρήσεις, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η AirDNA, τον επόμενο μήνα είναι κατά 10% περισσότερες και τον Απρίλιο κατά 14% σε σύγκριση με πέρσι. Στην Αθήνα, η αύξηση είναι μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες.
Όπως εξηγεί η AirDNA, το Φεβρουάριο μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 65.500 καταχωρήσεις στην Ελλάδα και 8.100 στην Αθήνα, αύξηση 2% από πέρσι στην Ελλάδα και 27% στην Αθήνα. Είναι λιγότερες από τον μηνιαίο μέσο όρο των 105.700 στην Ελλάδα το 2022, αλλά αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό, καθώς ο αριθμός των καταχωρήσεων αυξάνεται κατά την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού.
Oι πληρότητες επίσης για την Αθήνα κινούνται ανοδικά, όμως για την Ελλάδα συνολικά υπολείπονται σε σχέση με πέρσι.
Πάνω οι τιμές
Όσον αφορά τη μέση ημερήσια τιμή (σε δολάρια ΗΠΑ), αρχίζουν να πέφτουν στην Ελλάδα συνολικά, αλλά εξακολουθούν να αυξάνονται στην Αθήνα, όπου η ζήτηση ανακάμπτει πιο αργά από ό,τι σε ορισμένα νησιά και περισσότερους παραλιακούς προορισμούς, σύμφωνα με την AirDNA.
Κρατά η ζήτηση
Στα ύψη ήταν η ζήτηση για καταλύματα Airbnb τη χρονιά που πέρασε, με την Ελλάδα μάλιστα να έρχεται στην τέταρτη θέση μεταξύ είκοσι συνολικά ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το τελευταίο report της εταιρείας AirDNA.
Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό κοντά στο 57%.
Η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή κατά τους επόμενους έξι μήνες, και ήδη οι κλεισμένες διανυκτερεύσεις είναι κατά 26% περισσότερες σε σχέση με πέρσι.
ΠΗΓΗ: capital.gr