Υπουργείο Οικονομικών: Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας-Άνοδος της ανάπτυξης, πτώση του πληθωρισμού

0

 

 

Μεγάλα κέρδη σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει να κατοχυρώνει η ελληνική οικονομία, παρά τη διεθνή -και όχι μόνο- αβεβαιότητα. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης αλλάζουν, η ανάπτυξη ανεβαίνει σε 2,3% του ΑΕΠ για φέτος, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει σε 4,5% – αντί για 1,8% και 5% που προβλεπόταν αντιστοίχως στον Προϋπολογισμό πριν από τέσσερις μήνες.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι, τέλη Απριλίου η Αθήνα θα ανακοινώσει τις τελικές προβλέψεις, με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητος που θα καταθέσει στις Βρυξέλλες. Οι ενδείξεις και οι προβλέψεις τραπεζών ή άλλων φορέων, όμως, συντείνουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2023, μεγέθους τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο «άγνωστος Χ» των εκλογών και το ενδεχόμενο παρατεταμένης κυβερνητικής αστάθειας (πέραν του ενός ή δύο μηνών που ίσως διαρκέσει η εκλογική διαδικασία) μπορεί να «φρενάρει» τη δυναμική των προβλέψεων.
Ήδη, πάντως, η Ελλάδα φαίνεται να επωφελείται από τουλάχιστον τρεις θετικούς παράγοντες, που ανέκυψαν όλοι στους πρώτους τρεις μήνες της νέας χρονιάς:
■ Η «ακρίβεια Πούτιν» υποχωρεί και η διεθνής τιμή φυσικού αερίου που κυμαινόταν στα 100-120 ευρώ όταν γραφόταν ο φετινός Προϋπολογισμός, έχει πέσει πλέον μέχρι και τα 50 ή και 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
■ Η τιμή πετρελαίου μπρεντ σταθεροποιείται γύρω στα 75-80 δολάρια το βαρέλι, αντί 100-120 δολάρια που ήταν στα τέλη του 2022.
■ Οι οικονομίες κρατών όπως η Γερμανία και συνολικά της Ευρωζώνης (που συμπαρασύρουν άμεσα ή έμμεσα τη χώρα μας) φαίνεται πως απέφυγαν τελικά την ύφεση του πολέμου και κρατήθηκαν σε θετικό έδαφος.
Τουρισμός με νέα «καύσιμα»
Κλειδί των εξελίξεων στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν και φέτος τον τουρισμό, ειδικά μάλιστα αν διατηρηθεί η σχετική ηρεμία στις διεθνείς τιμές ενέργειας.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν τώρα ότι με μικρότερη ύφεση και λιγότερη ακρίβεια στην Ευρώπη, ο μέσος Ευρωπαίος μπορεί να κάνει ευκολότερα πλέον σχέδια για τις διακοπές του το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου «ψωνίζει» η τουριστική αγορά, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να κοιτάζει και πάλι για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.
Σε μια χρονιά 100% απαλλαγμένη από τα βαρίδια της πανδημίας, αλλά και με μειούμενο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος εν σχέσει με πριν από έναν χρόνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει ακόμα περισσότερα από τις αγορές που τροφοδοτούν το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Παράλληλα, φαίνεται πως εντείνεται το διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσθέτοντας νέα δυναμική στη φετινή σεζόν. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ελληνικός τουρισμός βάζει πλώρη φέτος για να προσθέσει συνάλλαγμα τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ή επιπλέον 10% στο ΑΕΠ της χώρας. Και μάλιστα, χωρίς να χάνει την ίδια στιγμή το μισό τουριστικό συνάλλαγμα, μόνο και μόνο για να εισάγει λιγότερα αλλά πανάκριβα καύσιμα από τη Ρωσία.
Χαρακτηριστικό της τεράστιας σημασίας που έχει η εξέλιξη αυτή, είναι ότι το 2022, όπου η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη 5,9% του ΑΕΠ, δαπάνησε τα «διπλά και τρίδιπλα» για εισαγωγές από Ρωσία έναντι των περασμένων ετών (9,3 δισ. το 2022 έναντι 4,3 δισ. το 2021, μόλις 2,9 δισ. το 2020 και 3,9 δισ. το 2019).
Από μόνη της αυτή η εξέλιξη, σημαίνει ότι χωρίς την «ακρίβεια Πούτιν» το ΑΕΠ της χώρας σήμερα θα ήταν κατά 5 δισ. ευρώ ή 2,5% υψηλότερο -και έτσι η ανάπτυξη το 2022 θα άγγιζε το θηριώδες +8,5% του ΑΕΠ– και μάλιστα μετά το τεράστιο σάλτο ανάπτυξης κατά 9,8% το 2021, με το οποίο κάλυψε σε μόλις έναν χρόνο σχεδόν όλη τη ζημιά από την ύφεση του 2020!
Πηγή: newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ