Ο τουρισμός και τα υπερπολύτιμα έσοδά του για τη χώρα μας, αποτελούν για κάθε κυβέρνηση τον τομέα που χρήζει της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής, από τον προγραμματισμό, τις παρουσιάσεις σε ξένες πρωτεύουσες, τη διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος και την προστασία του βεβαίως από αθέμιτες πρακτικές και υπερβάλλουσες συμπεριφορές κάθε είδους.
Η εφετινή σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και πολλοί έκαναν λόγο για νέο ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, με στόχο βεβαίως την επίτευξη ανάλογων εσόδων.
Πλην, όμως, εδώ και δύο μήνες τα νέα δεν είναι ευχάριστα, δυστυχώς. Αρχικά θεωρήθηκε ως τυχαίο γεγονός, μικρής σχετικά χρονικής διάρκειας και έκτασης.
Αλλά, οι συνεχιζόμενες μέχρι και σήμερα αθρόες ακυρώσεις κρατήσεων, έχουν σημάνει συναγερμό, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο (και μάλιστα με υπηρεσιακή κυβέρνηση, τέτοια περίοδο), όσο και σε επίπεδο τουριστικής βιομηχανίας και των εκπροσώπων της.
Οι αιτίες είναι πολλές, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών σε πληθώρα προϊόντων, το υψηλό κόστος των μεταφορικών, οι αυξήσεις στα πακέτα, ακόμα και στα all inclusive που παραδοσιακά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και οι αυξημένες τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών airbnb, έχουν καταφέρει πλήγματα στις κρατήσεις, αλλά και μεγάλο αριθμό ακυρώσεων, ακόμα και σε προορισμούς υψηλών εισοδημάτων.
Οι χώρες που αυτή την περίοδο δείχνουν να επωφελούνται από αυτή την κατάσταση είναι πρωτίστως η Τουρκία, με την συνεχόμενη και μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, να την καθιστά πολύ φθηνότερη της ελληνικής αγοράς, σε ποσοστό άνω του 30%.
Αλλά και η Αλβανία, που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ακτές της, τις οποίες οργανώνει πλέον πολύ καλύτερα, προσδοκώντας πολύ μεγαλύτερα οφέλη τα επόμενα χρόνια.