Άρθρο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας για τα Αθηναϊκά Νέα
Η καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου είναι απερίφραστη, όπως επίσης και της επικίνδυνης λογικής του αναθεωρητισμού για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αποτελούν μέσο πίεσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός, δυνατότητα διαπραγμάτευσης και να ανοίξει ο δρόμος στη διπλωματία, και όχι για την επιβολή ενός μόνιμου οικονομικού ψυχρού πολέμου.
Ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αποτελεί λανθασμένη και μονομερή ενέργεια που εμπλέκει τη χώρα μας στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα ιστορικά και από τη γεωπολιτική της θέση αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, που προασπίζεται το διεθνές δίκαιο και προωθεί τη συνεργασία. Εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, σήμερα η θέση της χώρας μας σε αυτό το πεδίο αποδυναμώνεται, αλλά και σε σχέση με την επόμενη μέρα του πολέμου και τη διασφάλιση της ιστορικής ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει δραματικές οικονομικές συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη από την κρίση χώρα μας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν μπορεί να επικαλείται τον πόλεμο για να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες της. Η ελληνική κοινωνία επί μήνες πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών στην εκτόξευση της ακρίβειας και την αυξανόμενη ενεργειακή κρίση. Τα νοικοκυριά υποφέρουν, το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών και η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις ωφέλησαν συγκεκριμένα συμφερόντα εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Σε μία περίοδο που οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πλέον στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και προτείνει τη φορολόγησή τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικοποίησε της ΔΕΗ και έβάλε ουσιαστικά πλάτη στο καρτέλ που κερδοσκοπεί και χειραγωγεί τις τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.
Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες! Απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να ανακόψουν την ακρίβεια και να στηρίξουν την κοινωνία. Έλεγχος των κερδών και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, όπως έχουν κάνει 18 χώρες της ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και η ενεργός ζήτηση, στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρύθμιση και διαγραφή μέρους του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Προτάσεις και δυνατότητες υπάρχουν, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απουσιάζει!