Κακοκαιρία Daniel: Η Ελλάδα εκπέμπει «SOS»

0

Μόλις θα αρχίσουν να υποχωρούν οι τεράστιοι όγκοι του νερού θα αποκαλύπτεται σταδιακά το μέγεθος της καταστροφής από την κακοκαιρία Daniel, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι τεράστιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση πόρων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, οι οποίες πολύ μεγάλες και δύσκολα μπορεί να τις σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και δευτερευόντως στην Φθιώτιδα, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Οι ζημιές είναι σε πολλά επίπεδα και αφορούν σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, διαρκή αγαθά κ.ά., ενώ η αποκατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η υποβολή αιτήματος προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει η συνδρομή της ΕΕ στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Η συνδρομή της Κομισιόν μπορεί να είναι δύο άξονες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την άμεση ενίσχυση της χώρας με κονδύλια που προορίζονται για ανάλογες περιπτώσεις, ενώ επίσης θα ζητηθεί η ανακατανομή των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναπόφευκτα λοιπόν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί στην Βουλή και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο 3ος μέσα στο 2023. Σε κάθε περίπτωση πάντως αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική τόσο για το υπόλοιπο του 2023, όσο και για το 2024.

Στο επικείμενο πακέτο των παροχών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές και οι όποιες εξαγγελίες, θα είναι οι απολύτως απαραίτητες, οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα στοχευμένες, στη βάση την παραδοχής ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας δεν είναι ατελείωτες.

Εκτός από τις δημοσιονομικές αντοχές, υπάρχει και μία ακόμη εστία που ουσιαστικά δεσμεύει την κυβέρνηση για σημαντικές παροχές. Η βασική κυβερνητική επιδίωξη, είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά συνέπεια οι όποιες κινήσεις θα είναι λελογισμένες.

Να σημειωθεί ότι θα έχει προηγηθεί η ετυμηγορία της DBRS, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ – μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Η ανακοίνωση από την DBRS θα γίνει αύριο το βράδυ με τις πιθανότητες να είναι μεν μοιρασμένες, αλλά η Ελλάδα αυτή την φορά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην απόκτησή της.

Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει, ότι αν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πουγκί και θα μοιράζει δώρα, αφού εκτός του ότι δεν θέλει να στείλει μήνυμα χαλάρωσης, έπονται το επόμενο διάστημα και άλλες αξιολογήσεις, στις οποίες θέλει η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία να λάβει καλή βαθμολογία και ίσως μία ακόμη επενδυτική αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως και βάση τα σημερινά δεδομένα, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τεράστιος και διαμορφώνεται δυνητικά στο 1,5 έως 2 δις στην καλύτερη περίπτωση. Άρα από αυτόν τον «κουμπαρά» θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την συνέχιση της επιδότησης ρεύματος, πιθανό την παράταση του market pass για δύο ακόμη μήνες και την διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης θα υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οι προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα σε αυτούς τους συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση.

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές από αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Η μεγάλη αυτή καταστροφή από την κακοκαιρία, που ανέδειξε και τα κενά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, κινητοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά την κυβέρνηση.

Με εντολή του πρωθυπουργού στήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, Συντονιστικό Κέντρο, στο οποίο «μετακομίζει» σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ κι άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να συντονίζουν τις επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την επίλυση άλλων προβλημάτων.

Στο τραπέζι των συσκέψεων του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του που αποτελούν τη λεγόμενη ομάδα του επιτελικού κράτους. είναι η επανεξέταση του πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, τα σημερινά υπηρεσιακά πρωτόκολλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και απαιτείται επαναξιολόγηση.

Επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία μετατέθηκε, λόγω της κακοκαιρίας, για τη ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, θα ανακοινώσει αλλαγές στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι δεδομένο ότι όταν έχεις αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας, όταν πέφτει στην Αττική τόσο νερό σε 12 ώρες, όσο δεν πέφτει σε δυόμιση και τρία χρόνια στην Αττική, είναι δεδομένο ότι όλα τα υπηρεσιακή σχέδια συνεχώς προσαρμόζονται. Οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται ένα βήμα μπροστά. Άρα, ναι, όλα αυτά αξιολογούνται και συνεχώς εντάσσονται συνολικά στην πολιτική μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Αιχμές για Δήμους και Περιφέρειες

Στο «στόχαστρο» του Μαξίμου μπαίνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των πληγεισών περιοχών, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από τις πυρκαγιές, οι οποίοι δεν δρομολόγησαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις και αποδείχτηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη» πρόσθεσε με νόημα.

Αλλαγές και σε πρόσωπα;

Η φράση πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι… «όλοι αξιολογούνται» δεν πέρασε απαρατήρητη στο «γαλάζιο στρατόπεδο» και μεταξύ βουλευτών υπάρχει η άποψη ότι ενδεχομένως οι αλλαγές που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός στον τομέα της πολιτικής προστασίας να αφορά και σε πρόσωπα.

Παράλληλα πολλά ήταν τα ερωτηματικά για την αργοπορία του στρατού να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και φυσικά η μεγάλη αγωνία επικεντρώνεται στις ανθρώπινες ζωές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ