Άρθρο του Δημάρχου Ωρωπού, Γιώργου Γιασημάκη στα Αθηναϊκά Νέα του Σαββάτου 19/3/2022
Στον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων ετών – σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι επίσημες μετεωρολογικές αρχές – ο Δήμος Ωρωπού όχι μόνο κατάφερε να αντέξει τις δοκιμασίες, αλλά και να παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι επιδόσεις μας στα βαρομετρικά χαμηλά που είχαμε εντός του 2022, όπως ο “Διομήδης”, η “Ελπίδα”, η “Bianca” και ο “Φίλιππος” κρίθηκαν θετικά όχι μόνο από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.
Το μεγάλο στοίχημα των εργαζομένων και των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού δεν ήταν μόνο η αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων αλλά και ο χρόνος δράσης. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ είχαμε εντυπωσιακά αποτελέσματα με ολοκλήρωση των επιχειρήσεων ακόμα και μερικές ώρες μετά το τέλος των καιρικών φαινομένων. Στην “Ελπίδα” που βυθίστηκε όλη την Αττική στο χιόνι, ο Δήμος Ωρωπού μέσα σε 24 ώρες είχε αποχιονίσει το σύνολο του οδικού δικτύου ακόμα και στις ορεινές περιοχές όπως οι Αφίδνες, η Ιπποκράτειος, η Δροσοπηγή, το Καπανδρίτι, το Μικροχώρι, τη Μαλακάσα και τον Αυλώνα. Εντός 48 ωρών είχε κάνει και τον απολογισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Στον “Διομήδη” και στην “Bianca” που κυρίως είχαμε έντονες βροχοπτώσεις δοκιμάστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα και εκεί μαζί με την Περιφέρεια Αττικής είχαμε κάνει πολύ δουλειά ακόμα και στις περιοχές που κάηκαν το καλοκαίρι. Όσο για την τελευταία κακοκαιρία “Φίλιππος” που πάλι είχαμε χιόνια δεν χρειάστηκαν ποτέ αλυσίδες σε κανένα σημείο του Δήμου μας.
Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Είναι προϊόν συντονισμένης και καλά οργανωμένης προσπάθειας όλων των στελεχών της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτικής Προστασίας πολλές μέρες νωρίτερα από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Έχουν γίνει προσυμβούλια πολλών ωρών, πλάνα δράσης και εναλλακτικά σενάρια έμπειρων αιρετών και συνεργατών μας που έχουν ζήσει πολλές ανάλογες καταστάσεις αλλά και συνεργασία με κορυφαίους μετεωρολόγους.
Για να έχετε μία εικόνα σύγκρισης ο Δήμος μας έχει 339 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση όταν ο Δήμος Αθηναίων έχει 39 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Μπορεί να έχουμε 32 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο, αλλά κατά βάση ο Δήμος μας έχει ορεινές περιοχές οι οποίες είναι κατοικημένες ακόμα και στα 600 και στα 500 μέτρα όπως η Ιπποκράτειος Πολιτεία και το Μικροχώρι στο Καπανδρίτι. Στην “Ελπίδα” ενδεικτικά σας αναφέρω πως επιστρατεύτηκαν 56 μηχανήματα σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Φανταστείτε τι σημαίνει όλο αυτό σε εργατικό δυναμικό, σε βάρδιες, σε εργατοώρες και φυσικά σε κόστος κίνησης και συντήρησης των μηχανημάτων. Επομένως, εδώ μπαίνει και ένα ζήτημα υποστήριξης του Δήμου μας ο οποίος λόγω έκτασης και λόγω μορφολογίας σηκώνει ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων αυτών των ακραίων καταστάσεων τόσο με τη χειμερινή περίοδο με τα χιόνια, όσο και με τη θερινή περίοδο για την πυροπροστασία. Χρειαζόμαστε διαρκώς εκσυγχρονισμό, συντήρηση και νέο εξοπλισμό των μηχανημάτων όπως για παράδειγμα λάστιχα και αλυσίδες που έχουν πολύ υψηλό κόστος. Δεν αναφέρομαι καν στα πετρέλαια και στις βενζίνες που έχουν αύξηση 60% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Δήμος Ωρωπού πρέπει να υποστηριχτεί και να αποτελέσει πρότυπο στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων από όλους τους Δήμους. Με την ευκαιρία θα ήθελα να πω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στους συναδέλφους μου στη Δημοτική Αρχή και στα Τοπικά Συμβούλια αλλά και στους εργαζομένους και στα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την συνεργασία και την ωριμότητα που επέδειξαν. Και επειδή με τη φύση πρέπει να είσαι πάντα ταπεινός και να τη σέβεσαι, μένουμε κι εμείς ταπεινοί. Ξέρουμε πως έρχονται ξεσπάσματα και ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα του φαινομένου του “θερμοκηπίου” και για το λόγο αυτό η προετοιμασία και η πρόληψη είναι για όλη τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού ένα μεγάλο στοίχημα.