Συνώνυμο με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας έχοντας θεσμοθετηθεί ως η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού στη χώρα αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη.
Αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού, το φετινό, 30ό επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου φιλοξενώντας συνολικά 19 παραγωγές, 10 ομάδες από την Ελλάδα και 9 από το εξωτερικό:
Το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης [Hessisches Staatsballett] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει δύο επιτυχημένες δημιουργίες, τα έργα «Midnight Raga» του διάσημου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke και «I’m afraid to forget your smile» των Ολλανδών αδελφών Imre & Marne van Opstal, κορυφαίων χορευτών των Nederlands Dans Theater που έχουν μετεξελιχθεί στους πιο περιζήτητους χορογράφους τους τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθούν η πιο πρόσφατη χορευτική παραγωγή «Hip Hop Until We Sleep» του πιο επιδραστικού καλλιτέχνη στον σύγχρονο χορό Βotis Seva, αλλά και η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του θρυλικού, πολύπλευρου καλλιτέχνη Josef Nadj με τίτλο «Full Moon», που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνοντας επί σκηνής επτά χορευτές μαζί με τον ίδιο.
Στο φετινό Φεστιβάλ παρουσιάζονται επίσης «Ο Οίκος της Ταραχής» της Πατρίσιας Απέργη αλλά και το «Approach 17. Opening» του Yoann Bourgeois, εμπνευσμένο από τη σύνθεση «Opening» από το μουσικό έργο Glassworks του Philip Glass, ένα οπτικό ποίημα στο οποίο παρακολουθούμε τις εναλλαγές μεταξύ κορύφωσης και πτώσης ενός χορευτή πάνω σε μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, αναζητώντας το «φευγαλέο σημείο της αιώρησης».
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (το οποίο συνεργάζεται με το Φεστιβάλ στα εκπαιδευτικά προγράμματα), παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Χρίστου Δήμα, του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού. Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε όχι μόνο το εντυπωσιακό πρόγραμμα της επετειακής 30ής διοργάνωσης, αλλά και μια συγκινητική σύντομη τοποθέτηση από τις προηγούμενες καλλιτεχνικές διευθύντριές του.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό, τίποτα που να σε γεμίζει τόσο πολύ όσο να βλέπεις κάτι που με τόσο τόλμη, κόπο, προσπάθεια ξεκινήσαμε 30 χρόνια πριν, να προχωρεί και να ανθίζει. Ολόψυχα εύχομαι να γιορτάζουμε δεκαετίες πολλές ακόμα αυτό το τόσο σπουδαίο φεστιβάλ που τώρα μπορώ να πω, πιο εύκολα από όταν ήμουν εγώ διευθύντρια, ότι στο εξωτερικό αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό όχι μόνο του χορού», δήλωσε η Βίκυ Μαραγκοπούλου, επί 21 έτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
«Εδώ και 30 χρόνια το Φεστιβάλ παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον χορό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποδεικνύει εμπράκτως πως οι άνθρωποι και οι θεσμοί που στηρίζουν μια τέτοια διοργάνωση, όταν μπορούν να συνεργαστούν με επιτυχία, καταφέρνουν να ξεπερνούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς και η κατεύθυνση να είναι διεθνής», ανέφερε η Κατερίνα Κασιούμη που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα δύο χρόνια.
«Το ΥΠΠΟ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα 30 χρόνια να καταξιωθεί πλήρως και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη -είναι από τους σημαντικότερους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ακολουθώντας τον προγραμματισμό μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, το ΥΠΠΟ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συνεισφέρει 400.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 1,2 εκατ. ευρώ τα τρία χρόνια που είναι η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, υπογραμμίζοντας πως για τη φετινή επετειακή εκδήλωση, αν χρειαστεί, θα δοθούν περισσότερα χρήματα.
«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένα διεθνές φεστιβάλ χορού διεξάγεται στην Καλαμάτα και όχι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Το λέω αυτό γιατί οι περισσότερες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει με την υπουργό Πολιτισμού είναι να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε πολλούς σημαντικούς θεσμούς αλλά και δράσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις,», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.
«Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες και μυστηριώδεις δυνατότητές του, αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης» δήλωσε μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, παρουσιάζοντας το φετινό πρόγραμμα και προσέθεσε: «Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται επίσης σε όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που έρχονται ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το χορό, που ήδη χορεύουν ή που ονειρεύονται μια μέρα να ανέβουν στη σκηνή. Αυτοί είναι το μέλλον».
Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2024, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2024. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή / Main Stage και στην Εναλλακτική Σκηνή / Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στον δημόσιο χώρο της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Τρίπολη, η Πύλος και το Ναύπλιο, παράλληλες εκδηλώσεις, δράσεις και συνεργασίες με άλλους φορείς και πολιτιστικούς οργανισμούς.
Οι καλλιτέχνες εξωτερικού που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία και Μοζαμβίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. Από τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ενώ φέτος θα δούμε ξανά το πολυαναμενόμενο Art within One που καταλήγει κάθε χρόνο σε ένα δυνατό dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.