Σχολεία: Πότε θα «πετάξουν» τη μάσκα οι μαθητές

0
Schoolgirls of the fifth year voluntarily wear protective face masks inside their classroom as schools re-open after summer holidays and the lockdown due to the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) at the Karl-Rehbein high school in Hanau, Germany, August 17, 2020. REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σε λειτουργία το μέτρο της άρσης της υποχρεωτικότητας για χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου, ωστόσο με εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη πριν από το Πάσχα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους πρόκειται να αρθεί αρχής γενομένης την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο μίας γενικότερης χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενόψει του καλοκαιριού, ωστόσο όπως τόνισε ο υπουργός θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια από τις εξαιρέσεις θα είναι και τα σχολεία με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά να υπάρξει άρση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στις σχολικές αίθουσες.

«Είναι πιθανό να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση αυτό να συμβεί τον Σεπτέμβριο.

«Προσπαθούμε να υπολογίσουμε το όφελος από το να κρατήσουν τα παιδιά τις μάσκες για έναν μήνα ακόμα» είπε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συμπληρώνοντας: «είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες αλλά προσπαθούμε να ζυγίσουμε όφελος για παιδιά που είναι λίγο πριν τις πανελλήνιες να μην ασθενήσουν. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα παιδιά αυτά συγχρωτίζονται εκτός σχολείου χωρίς μάσκες».

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μετά το Πάσχα και τη μεγάλη έξοδο ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι «ίσως να δούμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι έξαρση που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα» συμπληρώνοντας ότι «εφόσον δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία δεν θα χρειαστούμε μέτρα». Ερωτηθείς, δε, στον ΣΚΑΪ για την τέταρτη δόση του εμβολιασμού είπε ότι «από τον Σεπτέμβριο ίσως χρειαστεί να πάνε όλοι οι ευπαθείς».

Χωρίς self test μετά το Πάσχα στα σχολεία

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για COVID στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με κορωνοϊό, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια είναι η 20ή Μαΐου, για τα Γυμνάσια η 30ή Μαΐου και για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά η 15η Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο θα διεξαχθούν 1-15 Ιουνίου και στο Λύκειο από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022 ξεκινά η «ελληνική PISA» στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ’ τάξης των Γυμνασίων.

Οι εξετάσεις είναι υποχρεωτικές, αλλά τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δε θα προσμετρώνται στους βαθμούς των μαθητών.

Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ έχουν προγραμματιστεί στις 3-10 Ιουνίου, ενώ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στις 2-17 Ιουνίου. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ