Πώς οι παραβάτες οδηγοί αποφεύγουν τα πρόστιμα – Ποια μέθοδο χρησιμοποιούν

0

Η τεχνολογία φαίνεται να υποστηρίζει τους οδηγούς που επιθυμούν να παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας.

Παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών να πείσουν τους οδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας μέσω της τοποθέτησης ολοένα και περισσότερων καμερών στους δρόμους, οι οδηγοί που επιθυμούν να υπερβαίνουν τα όρια βρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους για να “ξεγελούν” τα φωτογραφικά ραντάρ.

Πρόσφατα, σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, έγινε αρκετά δημοφιλές ένα κόλπο που επιτρέπει στους οδηγούς να αποφεύγουν τον φόβο των προστίμων. Συγκεκριμένα, τοποθετούν διαφανή αυτοκόλλητα πάνω στους αριθμούς της πινακίδας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα όταν η κάμερα “φλάσαρε”, το φως να αντανακλά και να καθιστά αδύνατη την αναγνώριση του αριθμού.

Αυτή τη στιγμή, στην αγορά κυκλοφορούν και σκουρόχρωμα “προστατευτικά” πινακίδας που εκτελούν την ίδια λειτουργία. Είναι προφανές ότι και οι δύο αυτές πρακτικές είναι παράνομες, με τις τοπικές αρχές στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο, να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τον νόμο.

Στη μόδα έχει μπει μια νέα συσκευή από την Κίνα, η οποία υπόσχεται να απαλλάξει τους οδηγούς από τις κάμερες. Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που σκουραίνει την οροφή του Renault Scenic, ο οδηγός μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να κρύψει τον αριθμό κυκλοφορίας του από τις κάμερες και στη συνέχεια να τον επαναφέρει σε ορατή κατάσταση, ώστε να μην τον σταματήσει η τροχαία. Η συσκευή, η οποία προφανώς δεν είναι απολύτως νόμιμη, διατίθεται ελεύθερα σε πολλές κινεζικές πλατφόρμες. Μάλιστα, η δημοτικότητά της έχει φτάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου έχουν δημιουργηθεί βίντεο που δείχνουν πώς λειτουργεί.

Στην ουσία, η συσκευή περιλαμβάνει ένα τηλεχειριστήριο και μια διαφανή πλάκα που τοποθετείται πάνω στην πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, συνήθως τροφοδοτούμενη από τα φώτα της πινακίδας. Η πλάκα είναι κατασκευασμένη από “έξυπνο” υγρό κρύσταλλο με τεχνολογία PDLC, το οποίο γίνεται σκούρο όταν διαρρέεται από ρεύμα.

Σε ορισμένες χώρες, οι οδηγοί δεν θεωρούνται επίσημα παράνομοι, καθώς η συσκευή δεν καλύπτει πραγματικά τους αριθμούς κυκλοφορίας. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο νόμος είναι πιο σαφής σχετικά με την κάλυψη της πινακίδας, απαγορεύοντας ουσιαστικά τόσο τα σκουρόχρωμα όσο και τα διαφανή καλύμματα.

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 90 αναφέρεται ότι “επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300,00) ευρώ σε όποιον οδηγεί οδικό όχημα του οποίου οι πινακίδες δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα ελέγχου παραβάσεων, ή αν τοποθετεί σε αυτές μη αντανακλαστικό υλικό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ