Παράνομη η σύμβαση της Mellon Technologies για τους εργαζόμενους που νοικιάζει στην Εθνική Τράπεζα

0

Η Εθνική Τράπεζα απασχολεί εργαζόμενους που είναι νοικιασμένοι από την Mellon Technologies, οι οποίοι δεν έχουν αναγνωριστεί για υπερωρίες, αργίες κ.λπ. σύμφωνα με τη σύμβασή τους.

Η σύμβαση εργολαβίας της Εθνικής Τράπεζας με την εταιρεία Mellon Technologies, η οποία ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των νοικιασμένων εργαζομένων που απασχολούνται στην τράπεζα, συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και διαπιστώθηκε ότι είναι παράνομη.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι η Mellon Technologies, μια εταιρεία που διατηρεί εργολαβική σχέση και παρέχει εργαζομένους στη διεύθυνση λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε μια τροποποιητική σύμβαση που περιλαμβάνει αλλαγές στο ωράριο υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το ωράριο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων είχε μειωθεί σε επτά ώρες το 2011, καθώς υπήρχε στόχος για εξοικονόμηση 700 εκατομμυρίων ευρώ στους μισθούς. Τώρα, λόγω των αυξημένων αναγκών της τράπεζας και προκειμένου να αποφευχθούν νέες προσλήψεις, το επτάωρο ωράριο επανέρχεται σε οκτώ ώρες, συνοδευόμενο από μια αύξηση.

Τι περιλαμβάνει, όμως, η σύμβαση; Έχει «προκλητικούς όρους» ακόμη και για το σημερινό εργασιακό περιβάλλον, καθώς αναφέρει ότι οι μηνιαίες αποδοχές καλύπτουν υπερωρίες, υπερεργασία, αργίες, Κυριακές, νυχτερινή εργασία και ετοιμότητα προς εργασία. Περιέχει ρητό όρο που δηλώνει ότι «με την αμοιβή αυτή συμφωνείται ρητά ότι καλύπτεται κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφής εργασία και, επομένως, δεν οφείλεται άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρου ποσού».

Ο κ. Ηλιόπουλος περιέγραψε τη διαδικασία αυτή ως «κανονική παρανομία». Ανέφερε ότι σου λένε πως θα εργάζεσαι υπερωρίες, αλλά δεν θα τις πληρώνεσαι, καθώς αυτό καλύπτεται από τον μισθό που αναφέρεται στη σύμβαση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα πιο σοβαρό ζήτημα. Όπως δήλωσε, «υπάρχει μια εικονική υπερεργολαβία, και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ανάθεση έργου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι μέσω του Συλλόγου Δανειζόμενων Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Επιπλέον, στην προτεινόμενη σύμβαση απουσιάζει η ανάλυση της μηνιαίας αντιμισθίας, κάτι που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν ποιο τμήμα αφορά τον βασικό μισθό και ποιο τα επιδόματα κ.λπ. Αυτή η πρακτική της «Mellon» εκθέτει προφανώς και την Εθνική Τράπεζα, η οποία ανέχεται τέτοιες καταστάσεις.»

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, δήλωσε αρχικά ότι απηύθυνε τα ερωτήματά του στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία τον ενημέρωσε ότι δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για τη διενέργεια εργατικής διαφοράς, ούτε έχουν κατατεθεί καταγγελίες από εργαζόμενους που εργάζονται ή έχουν εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα.

Ωστόσο, ζήτησε και τις δύο συμβάσεις, τόσο την παλιά όσο και την τροποποιημένη. Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι στην ενότητα «αποδοχές υπαλλήλου» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν και καλύπτουν τις υπερωρίες, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη εργασία που δεν σχετίζεται άμεσα με τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Συνεπώς, δεν οφείλεται καμία επιπλέον αμοιβή πέρα από το ποσό που αναφέρεται.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ο συγκεκριμένος όρος έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως ορίζεται στον ν. 4020/1959, και επομένως απαγορεύεται ο καταλογισμός ή ο συμψηφισμός της υπερωριακής αμοιβής με αποδοχές που υπερβαίνουν τις νόμιμες. Υπάρχει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, η 274/1989.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε επίσης ότι, εφόσον η επιπλέον εργασία δεν σχετίζεται με την κύρια απασχόληση του μισθωτού, δηλαδή δεν έχει σχέση με τη φύση, τον τόπο ή τον χρόνο εκτέλεσής της σε σχέση με τα κύρια καθήκοντά του, τότε ο μισθωτός έχει δικαίωμα σε συμπληρωματική αμοιβή, σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα (άρθρο 659 και επόμενα). Η αμοιβή αυτή καθορίζεται ανάλογα με τον συμφωνημένο μισθό και τις ειδικές συνθήκες, όπως επισημαίνει και η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου 1129/51.

Οπότε με βάση τα παραπάνω η Ανεξάρτητη Αρχή λέει ότι η επιχείρηση κλήθηκε εντός δέκα ημερών να συμμορφωθεί και να επαναδιατυπώσει όσους όρους της σύμβασης εργασίας αντίκεινται σε διατάξεις εργατικής νομοθεσίας για το σύνολο των εργαζομένων, που απασχολούνται για λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας, οι οποίες θα προσκομιστούν στην επιθεώρηση εργασίας για τον επανέλεγχο της συμμόρφωσης και αν δεν το πράξει, όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή, θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του κεντρικού τομέα Πειραιά έχει ζητήσει, προκειμένου να απαντήσει και σε άλλη ερώτηση του κ. Ηλιόπουλου – με την επισημάνση ότι θα υπάρξει περισσότερη συζήτηση αργότερα – τη σύμβαση ή οποιοδήποτε συμφωνητικό μεταξύ της επιχείρησης και της συγκεκριμένης τράπεζας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι σύμβαση εργολαβίας. Επιπλέον, ζητήθηκαν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της επιχείρησης που εργάζονται για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και οι τροποποιήσεις τους, καθώς και οι επαναδιατυπωμένες συμβάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, ζητήθηκαν και τα εκκαθαριστικά αποδοχών του Αυγούστου 2024, προκειμένου να γίνει ανάλυση της μισθοδοσίας. Ο έλεγχος αυτός, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ