Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην κεντρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια του Μπλόκου Κοκκινιάς

0

Με επιτυχία και συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση μνήμης για τους Εκτελεσμένους του Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς  «80 χρόνια μετά…» που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη. Στο κτίριο ΧΑΝ (Θειρών&Κασταμονής) πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στη μαρμάρινη πλάκα – αφιέρωμα στο νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη, ετών 16, που σκοτώθηκε  στις 24 Σεπτεμβρίου 1944.  Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44  (Οσία Ξένη) ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Φέτος, τιμάμε τα 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η αντιπαράθεση με τον ξένο κατακτητή, τα Τάγματα Ασφαλείας και τους ντόπιους καταδότες, αποτελεί την αγωνιστική παρακαταθήκη του λαού της Κοκκινιάς, που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στο ιστορικά αλησμόνητο Μπλόκο της πόλης. Σας καλώ λοιπόν να τιμάμε όλοι μαζί, κάθε χρόνο, τα μεγάλα ιδανικά της Θυσίας των Εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς,  γιατί μόνο έτσι θα μείνουν ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση της πόλης μας και θα μεταλαμπαδευτούν στις νεώτερες γενιές».

Στη συνέχεια  η Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς  Ασίας και π. Δ/ντρια Δ/νσης Δευτερ/μιας Εκπ/σης Πειραιά, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας. Καταθέσεις στεφάνων έγιναν από τον Δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Μαραγκάκη , την Ιερά Μητρόπολη Νίκαιας, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου,  Αστυνομία, βουλευτές, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων ,συλλόγους, τοπικές κομματικές οργανώσεις. Ακόμη αντιπροσωπείες σχολείων παραβρέθηκαν στο Ηρώο της πλατείας και  η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς  με την ομιλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη και συζήτηση για το βιβλίο του «Οι Δωσίλογοι. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ