Δήμος Αγίας Παρασκευής: Πραγματοποιήθηκε Δράση  Ευαισθητοποίησης με θέμα «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ, ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας»

0

Δωρεάν εξέταση για τη μέτρηση της AMH θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 26/9, στο Ά Δημοτικό Ιατρείο στο Κοντόπευκο.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα γονιμότητας, διοργανώθηκε την Τρίτη 23/9 από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, εκδήλωση με τίτλο «Πρόληψη – Διαφύλαξη Γονιμότητας – ΑΜΗ (Αντιμυλλέριος Ορμόνη), ένας αξιόπιστος δείκτης Γονιμότητας».

Η Δράση  Ευαισθητοποίησης διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Δράσης, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε Δωρεάν Εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων της AMH. Η εξέταση θα διεξαχθεί στο Α’ Δημοτικό Ιατρείο (Γούναρη 30, Κοντόπευκο) αύριο, Πέμπτη 26/9, από τις 09:00 έως τις 14:00.

Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH) είναι ένας σημαντικός δείκτης γονιμότητας, καθώς προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η AMH αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας, τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι υψηλά και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.

Την Ημερίδα Χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων  για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας της πόλης μας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημαντικότητα στην προληπτική μέτρηση του δείκτη γονιμότητας αντιμυλλέριου ορμόνης. Μία εξέταση που αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Με δεδομένο ότι το δημογραφικό πρόβλημα έχει λάβει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, οι δράσεις και οι πολιτικές που είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικογένειας και διευκόλυνσης των ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, είναι αναμφισβήτητα, ψηλά στην ατζέντα μας. Σε αυτό το πλαίσιο ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και προφανώς στο σχεδιασμό μας είναι και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, όπως και η αναβάθμιση των δημοτικών μας ιατρείων».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και ανέφερε  «Δεσμευόμαστε για την πλήρη ενημέρωση, σχετικά με την αναγκαιότητα της ΑΜΗ, χαράσσοντας στρατηγική ενημέρωσης μέσα από δράσεις που διέπονται από συνέχεια και συνέπεια με σκοπό τα ζευγάρια αλλά κυρίως οι νέες γυναίκες, να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η διενέργεια αυτής της εξέτασης. Συμβολικά στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων διαθέτει δωρεάν εξετάσεις»

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόληψη της υπογονιμότητας σχετικά με την κρυοσυντήρηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων και προσέφερε σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες στο κοινό, το οποίο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα στο τέλος της παρουσίασης.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και η Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Κοινωνικού Διαλόγου κα Χρυσούλα Ξύγγη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η υπογονιμότητα αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση για πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει σε βάθος τη ζωή τους. Είναι ένα θέμα που αγγίζει τόσο το σώμα όσο και την ψυχή, και μπορεί να διαταράξει την ψυχική ηρεμία, τις σχέσεις και το μέλλον πολλών ανθρώπων.

Μέσα από την ενημέρωση και την έγκυρη πληροφόρηση, μπορούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα με σεβασμό, κατανόηση και επιστημονική προσέγγιση, να καταλάβουμε καλύτερα τα αίτια, τις διαγνωστικές δυνατότητες, καθώς και τις διαθέσιμες λύσεις».

Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κ. Γιάννης Κεχρής, ο Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ