Τέλος στα χάρτινα εισιτήρια – Πώς θα εισερχόμαστε στο Μετρό και τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας

0

Προ των πυλών βρίσκεται το σύστημα ανέπαφων πληρωμών που λειτουργεί ήδη στις λεωφορειακές γραμμές Express του Αεροδρομίου.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την είσοδο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας σε μια νέα εποχή, καθώς τους επόμενους μήνες το σύστημα ανέπαφων πληρωμών θα επεκταθεί σε όλα τα μέσα που υπάγονται στον ΟΑΣΑ.

Αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί πιλοτικά στα λεωφορεία των γραμμών Express (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία σε τρόλεϊ, μετρό, τραμ και αστικά λεωφορεία στα τέλchrome://newtab/η του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025, προσφέροντας διευκολύνσεις σε όλους τους επιβάτες της πρωτεύουσας.

Αυτό υποδηλώνει ότι σε μόλις λίγους μήνες, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές απευθείας μέσω της τραπεζικής τους κάρτας, είτε χρησιμοποιώντας την ίδια την κάρτα είτε το ψηφιακό της αντίγραφο σε κινητό τηλέφωνο ή smartwatch.

Συγκεκριμένα, δεν θα είναι απαραίτητη η προμήθεια των γνωστών εισιτηρίων ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card, καθώς το εισιτήριο θα αποτελεί την ίδια την τραπεζική κάρτα, είτε σε πλαστική μορφή είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο με δυνατότητα NFC (Apple Pay wallet ή Google Pay wallet). Ο επιβάτης θα χρειάζεται απλώς να πλησιάσει την κάρτα ή το κινητό του στον ειδικό αναγνώστη των επικυρωτικών μηχανημάτων.

Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι επιβάτες να χρεώνονται με το πιο οικονομικό διαθέσιμο πακέτο, ανάλογα με τη χρήση που κάνουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος πραγματοποιήσει 5 διαδρομές, θα χρεώνεται με το πακέτο των 5,70 ευρώ, αντί για 5 μεμονωμένα εισιτήρια των 1,20 ευρώ, δηλαδή συνολικά 6 ευρώ.

Με αυτή τη νέα υπηρεσία, η Αθήνα εντάσσεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, το Μιλάνο και το Λονδίνο, που προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να μετακινούνται με απλό, ασφαλή και άνετο τρόπο, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ελκυστικότητας των δημόσιων συγκοινωνιών.

Επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα δεν θα οδηγήσει στην κατάργηση των παραδοσιακών εισιτηρίων ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card. Αυτά θα παραμείνουν διαθέσιμα και θα λειτουργούν στα επικυρωτικά μηχανήματα. Ωστόσο, λόγω της ευκολίας που προσφέρει η πληρωμή μέσω τραπεζικής κάρτας και κινητού τηλεφώνου, αναμένεται ότι η χρήση τους θα μειωθεί σημαντικά.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την υλοποίηση του συστήματος ανέπαφων πληρωμών και στα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης, αν και αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ