Απαραίτητα τα δεδομένα και το ΑΙ για το Real Estate, το Κτηματολόγιο και την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας

0

Η σημασία των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, το Real Estate και την ασφάλιση της περιουσίας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Την συζήτηση συντόνισε ο Ιδρυτής του 8G Group, κ. Τάσος Κοτζαναστάσης. O Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιος Σακαρέτσιος, ανέφερε ότι η τεχνολογία PropTech αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κτηματολόγηση. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να περάσουμε κάποια στάδια το τελευταίο έτος για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο». Σχετικά με το κτηματολόγιο, τόνισε ότι λειτουργεί σαν αποθεματοφύλακας της πληροφορίας και πρέπει πλέον να αναπτυχθούν τα Web Services που θα παρέχουν τα δεδομένα. Σχολίασε, δε, ότι έχουν καταργηθεί 390 υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο αναδεικνύεται σε φορέα του Real Estate.

 

Τόνισε, επιπλέον, και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως η δημιουργία ενός price map, καθώς και να συγκεντρωθούν τα διεσπαρμένα δεδομένα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο μητρώο ακινήτων. Ωστόσο, όσο και αν τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει αρκετές εργασίες και θα μειώσει το χρόνο, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, σύμφωνα με τον κ. Σακαρέτσιο, είναι αναντικατάστατος και στο επίκεντρό του πρέπει να βρίσκεται ο συμβολαιογράφος.

 

Ο CEO & Founder, της Prosperty κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, τόνισε πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για το Κτηματολόγιο υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να συγκριθούμε με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Για τα δεδομένα, ανέφερε, ότι αυτά υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο στο Real Estate, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως η ευρυζωνικότητα του δικτύου και το δίκτυο μεταφορών.

 

Σχετικά με το ρόλο του κράτους, ο κ. Μαρκόπουλος, επισήμανε πως είναι αρκετά σημαντικός καθώς μόνο αυτό μπορεί να πιστοποιεί τα δεδομένα, έτσι ώστε στην πορεία οι ιδιώτες να δημιουργήσουν της εφαρμογές. Τόνισε, δε, πως ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη χρήση εφαρμογών θα ήταν να βρεθούν τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζονται οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των ακινήτων.

 

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικά προφίλ αγοραστών με τα σημαντικότερα εξ αυτών να είναι οι αγοραστές που ψάχνουν για ακίνητα για ιδιοκατοίκηση, βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενοικίαση, και πως οι εφαρμογές θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε καθένα από τα προφίλ αυτά.

 

Σχετικά με τα προβλήματα στον κλάδο του real estate, δήλωσε ότι αυτά είναι πως δεν υπάρχουν ακίνητα για μίσθωση γεγονός και το οποίο επηρεάζει σημαντικά τις τιμές. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα από τα ζητήματα που θα μπορούσε να λύσει το ProPTech. Επίσης, σχολίασε, πως θα  πρέπει να επαληθεύονται τα δεδομένα που βλέπει ο πελάτης στις καταχωρήσεις ακινήτων.

 

Για τον ανθρώπινο παράγοντα και την απασχόλησή του στις ProPTech, δήλωσε πως υπάρχουν άτομα που είναι σε θέση να καταλάβουν την αξία των δεδομένα και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη συλλογή και το «ξεσκαρτάρισμα» τους. Ο CEO της  Ask Wire, κ. Παύλος Λοΐζου, δήλωσε πως υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων, που επηρεάζει το πως βλέπουμε τα ακίνητα. Αυτοί είναι το οδικό δίκτυο, η ασφαλιστική κάλυψη, οι καταστροφές και η κλιματική αλλαγή.

 

Για τα δεδομένα, ανέφερε, ότι αυτά υπάρχουν και κάποιος πρέπει να τα συλλέξει, ενώ στο Κτηματολόγιο έχουν γίνει τεράστια άλματα όσον αφορά τη τεχνολογία. Τόνισε, δε, πως εκεί που δεν είχαμε κτηματολόγιο βρεθήκαμε με βοηθούς ΑΙ.

 

Όσον αφορά στον κλάδο της συλλογής δεδομένων, επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και άτομα που θέτουν εμπόδια, δηλαδή αυτοί που θέλουν απλά να βάζουν σφραγίδες. Δεν αναιρεί, ωστόσο, τον ρόλο του ανθρώπου, καθώς τόνισε πως ο εκτιμητής πρέπει να είναι ένα φυσικό πρόσωπο, διότι τα ακίνητα συνδέονται με συναισθηματική αξία τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους υποψήφιους αγοραστές.

 

Για τις τιμές, σχολίασε, πως πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και πρόσθεσε πως υπάρχουν και θέματα που αφορούν στην ασφάλιση των ακινήτων, καθώς πρέπει να εντοπιστούν τα ρίσκα και πως μπορούν να προφυλαχθούν τα ακίνητα. Ο Co-Founder και Executive Director, Hellas Direct, κ. Αλέξης Πανταζής παραδέχθηκε πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά για το κτηματολόγιο, αλλά χρειάζεται να υπάρξουν και επιπλέον βήματα.

 

Έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια της Hellas Direct, η οποία το 2011 ξεκίνησε το 2011 να συλλέγει δεδομένα και να φτιάχνει βάσεις δεδομένων για τα αυτοκίνητα. Σχετικά με την ασφάλιση από τις φυσικές καταστροφές ανέφερε ότι η κάθε λεπτομέρεια μετράει.

 

Σχολίασε, δε, πως λόγω του Κτηματολογίου έχει κάνει αίτηση μόνο το 16% των ιδιοκτητών για ασφάλιση ακινήτων και μείωση του ΕΝΦΙΑ και από αυτούς μόνο το 1% έχει πάρει την έκπτωση, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις στο κτηματολόγιο. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι στο 1/3 των αναζητήσεων για ασφάλιση περιουσίας δεν υπήρχε καν διεύθυνση.  Για αυτό τον λόγο, η Hellas Direct κατέληξε να χρησιμοποιεί GPS με πινέζα για να δει το ρίσκο της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ