Έπειτα από δώδεκα χρόνια στην ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 21 Απριλίου, αφήνοντας πίσω του μια πνευματική παρακαταθήκη γεμάτη απλότητα, ενσυναίσθηση και ανοιχτό διάλογο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική, ακολούθησε από την αρχή της θητείας του έναν διαφορετικό δρόμο. Απέφυγε τη χλιδή και τις επισημότητες του παπικού αξιώματος, επιλέγοντας έναν λιτό και ανθρώπινο τρόπο διακονίας. Ήταν μια μορφή που συνδύαζε την πνευματικότητα με την κοινωνική ευαισθησία, ανοίγοντας την Εκκλησία προς τους μη προνομιούχους, τους πρόσφυγες, τους φτωχούς, αλλά και σε όσους δεν ανήκαν στην Καθολική πίστη.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να είναι κοντά στον Θεό και στους ανθρώπους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, πατέρας Θεόδωρος Κοντίδης. «Είχε μια απλότητα και αυθεντικότητα που δεν συναντάς συχνά. Ήταν ένας άνθρωπος που επιζητούσε τη συνεννόηση, όχι μόνο μεταξύ κρατών και θεσμών, αλλά και ανάμεσα σε ανθρώπινες καρδιές».
Η παρουσία του άλλαξε τη δημόσια εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας, καθιστώντας την πιο προσιτή και λιγότερο αποστασιοποιημένη. Σύμφωνα με τον πατέρα Κοντίδη, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε προτεραιότητα στα ανθρώπινα προβλήματα και στις πραγματικές ανάγκες των πιστών, μετατοπίζοντας τον προσανατολισμό της Εκκλησίας προς το ουσιαστικό και το ταπεινό.
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας περιόδου προσμονής και αλλαγών για την Καθολική Εκκλησία, η οποία πλέον καλείται να επιλέξει τον διάδοχό του. «Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Θα το δούμε συλλογικά στη συνέχεια. Όλα θα γίνουν όπως προβλέπεται», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αποτύπωμα του Πάπα Φραγκίσκου θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην ιστορία της Εκκλησίας και στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.