32.5 C
Athens
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Στροφή στην πολιτική ασύλου: Τέλος στην αυτόματη προστασία για Σύρους Σουνίτες στην Ελλάδα

    Σε σημαντική αλλαγή στρατηγικής προχωρά η Ελλάδα στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου, εισάγοντας για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια μια σαφή διαφοροποίηση ως προς τη μεταχείριση των Σύρων αιτούντων. Όπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», αιτήσεις από Σύρους σουνίτες μουσουλμάνους χωρίς εμφανή λόγο ατομικής δίωξης και με συγγενείς στη Συρία απορρίπτονται πλέον, με τις πρώτες επιστροφές να έχουν ήδη δρομολογηθεί.

    Η πολιτική μεταστροφή έρχεται σε μια περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα δείχνει τάσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία, έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από την ανταρτική ομάδα Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Η νέα διοίκηση υπό τον Αχμέντ Χουσεΐν αλ Σαράα, γνωστό και ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, επιδιώκει να προβάλλει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, στο να επανεξετάσουν το καθεστώς ασύλου για Σύρους πολίτες.

    Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί την κατάχρηση του θεσμού της Διεθνούς Προστασίας. Η στάση αυτή σηματοδοτεί την πρόθεση των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν όχι μόνο σε απορρίψεις νέων αιτημάτων, αλλά και σε αναθεώρηση των ήδη χορηγημένων καθεστώτων ασύλου σε Σύρους, όταν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις.

    Η συριακή κρίση, που ξέσπασε το 2011, οδήγησε σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με εκατομμύρια εκτοπισμένους. Η Ελλάδα υπήρξε βασικός διάδρομος για την Ευρώπη, με πάνω από 147.000 Σύρους να λαμβάνουν άσυλο και άλλους 150.000 να περνούν χωρίς να καταγραφούν. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Στις κρατικές δομές φιλοξενίας διαμένουν περίπου 5.600 Σύροι, με τη ροή αιτήσεων να παρουσιάζει σαφώς πιο ελεγχόμενα χαρακτηριστικά.

    Την 30ή Ιουνίου, με εσωτερική οδηγία του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριου Καλέα, ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας γραμμής, οδηγώντας στις πρώτες απορριπτικές αποφάσεις. Παράλληλα, Frontex και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχουν ενημερώσει ότι ενεργοποιούνται και πάλι οι εθελούσιες επιστροφές στη Συρία.

    Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Κύπρος, η οποία άρχισε ήδη να εκδίδει αρνητικές αποφάσεις για Σύρους πρόσφυγες. Οι ελληνικές αρχές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν και καθεστώτα προστασίας που έχουν ήδη δοθεί, αν εκλείπουν οι λόγοι για τους οποίους αρχικά χορηγήθηκαν.

    Η αλλαγή αυτή δεν είναι μόνο νομική ή διοικητική – αποτελεί μια ευρύτερη πολιτική στροφή, που θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη διαχείρισης του ασύλου όχι ως γενικό δικαίωμα, αλλά με αυστηρά κριτήρια εξατομικευμένης ανάγκης προστασίας.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles