Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγες ώρες μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη.
Κεντρικό μέτρο είναι η τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους φτάνουν στη χώρα μέσω θαλάσσιων οδών από τη Βόρεια Αφρική. Η απόφαση αυτή – όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός – βασίζεται σε νομικό προηγούμενο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο και αποσκοπεί στη θωράκιση των συνόρων και την αποτροπή διακινητών και μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής φιλοξενίας στην Κρήτη, με το ενδεχόμενο κατασκευής και δεύτερης μονάδας, προκειμένου να κρατούνται όσοι εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια. Οι νεοεισερχόμενοι θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται αρχικά στο Λαύριο και εν συνεχεία σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως η Ελλάδα εντείνει τη συνεργασία της με τη Λιβύη, τόσο με τη Δυτική όσο και με την Ανατολική κυβέρνησή της, ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλάβουν επιχειρησιακές πρωτοβουλίες αποτροπής απόπλου σκαφών από τη βορειοαφρικανική χώρα.
«Στέλνουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και τους πελάτες τους: τα σύνορα της Ελλάδας δεν είναι ανοιχτά, και τα χρήματα που ξοδεύουν για να εισέλθουν παρανόμως, πιθανόν να πάνε χαμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τις οικονομικές και αμυντικές της επιλογές. Αναφέρθηκε σε επιτυχίες όπως η διασύνδεση των POS και η απόδοση του πλεονάσματος στην κοινωνία, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις για υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ιστορικά αυξημένες ανάγκες λόγω γεωπολιτικής θέσης.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, επανέφερε το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία στο παρελθόν ως προς την αντίστοιχη συμφωνία με τη Λιβύη.
Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβερνητική στάση στο μεταναστευτικό είναι αυστηρή αλλά σύννομη και υποστήριξε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό αξίζουν την πλήρη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, απορρίπτοντας κατηγορίες για υπονόμευση ή υπερβολική καταστολή.