Μητσοτάκης από Νταβός: «Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπιστώ την ελληνική κυριαρχία»

0

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τις πρόσφατες προκλήσεις του Τούρκου πρόεδρου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε για την δήλωση Ερντογάν, πως δεν πρόκειται να του ξαναμιλήσει, ανέφερε: «Όταν έστειλαν μετανάστες στα σύνορά μας και τα φυλάξαμε αποτελεσματικά, έλεγε τα ίδια. Ίσως αλλάξει γνώμη. Είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας τότε κάνει λάθος. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη είδα τον Ερντογάν, πίστευα ότι είχαμε μια καλή συνάντηση, όμως έπειτα οι υπερπτήσεις συνέχισαν. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Θα βάζω αυτό το θέμα όπου και όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική».

Όταν του επισημάνθηκε ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Σουηδία και Φινλανδία με τη Ρωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Αντιμετωπίζουμε υπερπτήσεις πολλά πολλά χρόνια. Πολλοί συνάδελφοι από Σουηδία και Φινλανδία ξέρουν πως είναι αυτό. Πιστεύω ότι είναι λάθος το ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ για το εθνικό της συμφέρον. Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχυθεί με τις δύο χώρες. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι πολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που δημιουργούμε τις εντάσεις».

«Θα ζητήσουμε ψήφο το 2023 γιατί κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε όμως και για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως: «Ήταν η αλλαγή πολιτικής, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολήγησε την πραγματική οικονομία. Η δουλειά μας ήταν να βάλουμε την Ελλάδα σε δρόμο ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η Οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ γρηγορότερα απ΄ό,τι περιμέναμε. Ψηφιοποιήσαμε το κράτος, πατάξαμε τη γραφειοκρατία. Τελειώνουμε με την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο και ελπίζουμε ότι θα προσελκύσουμε επενδύσεις μέσα στο 2023. Κανείς όμως δεν ανησυχεί για την Ελλάδα σήμερα. Αν μας συγκρίνετε με μια δεκαετία πριν, είμαστε μια αξιόπιστη χώρα, νικήσαμε τον λαϊκισμό. Θα έχουμε εκλογές το 2023 και αυτό με το οποίο θα διεκδικήσουμε την ψήφο είναι ότι κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Φτιάξαμε δουλειές, αυξήσαμε το εισόδημα, αυξήσαμε τον κατώτερο μισθό. Η ανάπτυξη που έχουμε μειώνει τις ανισότητες. Δεν μπορούμε να πούμε στους νέους ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους».

Παράλληλα ερωτώμενος πως κατάφερε η κυβέρνηση να μαζεύει τους φόρους που στο παρελθόν δεν μαζεύονταν, ανέφερε: «Προσφέραμε στις επιχειρήσεις μεγάλη βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το βασικό μας ζήτημα ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο τρόπος που το κάναμε ήταν να κοιτάξουμε τα έσοδά τους. Αν λοιπόν έκρυβαν δεν πήραν βοήθεια από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα γινόταν η ψηφιοποίηση που βοήθησε να μην υπάρχει φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πολύ καλύτερα για να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή που πάντα ήταν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα».

«Ολόκληρη η περίοδος που ξεκίνησε το 1990 τελείωσε»

Σχετικά με την Ευρώπη και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι ένα ιστορικά κομβικό σημείο. Μια ολόκληρη περίοδος που ξεκίνησε το 1990 με την κατάρρευση του κομμουνισμού τελειώνει σήμερα. Η Ευρώπη αλλάζει, επέβαλλε σκληρές πρωτόγνωρες κυρώσεις στη Ρωσία. Ο πόλεμος σπρώχνει την Ευρώπη να σκεφτεί καλύτερα την ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία της οποίας ήμουν υπέρμαχος πριν ακόμα τον πόλεμο. Πρέπει να επικεντρώσουμε στις Ανανεώσιμες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι κλειδί».

Παράλληλα και ερωτώμενος για την παρουσία του στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, τόνισε: «Ήταν η πρώτη φορά (σ.σ. που Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Κογκρέσο) και ήταν τιμή για εμένα και για τη χώρα. Ήταν μια ευκαιρία να εξάρουμε τις δημοκρατίες μας, να μιλήσουμε για το παρελθόν και την επιρροή της μιας δημοκρατίας στην άλλη. Μιλήσαμε όμως και για το παρόν και το μέλλον, έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατηγική συμμαχία, που δεν σταματά στην άμυνα, αλλά επεκτείνεται και στην Ενέργεια, όπως στην Αλεξανδρούπολη. Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο στα Βαλκάνια η πιο εύκολη λύση είναι το αμερικανικό LNG. Εξήγησα πως η Ελλάδα άλλαξε τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελλάδα των μεγάλων ελλειμμάτων δεν υπάρχει πια.

Όταν τον Ιανουάριο του 2020 συνάντησα τον πρόεδρο Τραμπ συζητούσαμε ακόμα για το πως θα αντιμετωπίσω το ΔΝΤ, τώρα που πήγα είχαμε πια ξεπληρώσει το ΔΝΤ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ