Την αξία της διπλωματίας των πόλεων, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν “γέφυρα” ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους λαούς, ανέδειξε η συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη με τον Δήμαρχο Σμύρνης, κ. Tunç Soyer, στο δημαρχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο επίσκεψης του Τούρκου Δημάρχου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Οι δύο δήμαρχοι, που έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για τις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανάγκη εξεύρεσης τοπικών λύσεων, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας Αθήνας και Σμύρνης, ειδικά στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από την ανταλλαγή πρακτικών.
«Σύσφιξη σχέσεων»
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να κρατά σε ομηρία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Οφείλουμε να προσπαθούμε για τη σταθερότητα, για την ειρήνη και οφείλουμε να το κάνουμε εμείς οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, από “κάτω προς τα πάνω”, χτίζοντας γέφυρες». Ο ίδιος, συμπλήρωσε: «Καλωσορίσαμε στο δημαρχείο Αθηνών, τον φίλο Δήμαρχο της Σμύρνης, έναν επιφανή εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ανοιχτούς ορίζοντες. Εδώ, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις των δύο ιστορικών μας πόλεων».
«Εδραίωση ειρήνης»
Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και ο Δήμαρχος Σμύρνης, κ. Tunç Soyer, ο οποίος επισήμανε ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι η βιωσιμότητα των πόλεων, και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει πρωτίστως να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, για το καλό των λαών μας τώρα και στο μέλλον. Οι πόλεις δε μπορούν να είναι εχθροί, μπορούν να είναι μόνο αδέρφια ή φίλοι. Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε, όχι μόνο στον πολιτισμό και στις τέχνες, αλλά και στη γαστρονομία και στον επισιτισμό. Για όλα αυτά τα διεθνή ζητήματα, μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από τη συνεργασία. Με τον Δήμαρχο Αθηναίων, συζητήσαμε και βρήκαμε πολλούς τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να εδραιώσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη».
Ο ίδιος, σημείωσε ότι η Μεσόγειος μάς ενώνει όλους. «Έχουμε πολλά κοινά και θα πρέπει να δείξουμε στους λαούς μας ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εξελιχθούν, ούτως ώστε να εδραιώσουμε όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την ανάπτυξη και τη συνεργασία».
Επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αθηναίων ξενάγησε τον κ. Soyer στον Εθνικό Κήπο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα αναβάθμισης στον ιστορικότερο κήπο της πόλης. Νωρίτερα, ο κ. Μπακογιάννης, είχε επισημάνει στη συζήτηση που είχε με τον κ. Soyer ότι «η κλιματική κρίση ορίζει τις ζωές όλων, και στην Αθήνα και στη Σμύρνη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Προσπαθούμε, λοιπόν, πάντα να βρίσκουμε πεδία συνεργασίας για να ενισχύσουμε τις πολιτικές βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Το έργο στον Εθνικό Κήπο είναι ένα -αναγνωρισμένο και διεθνώς- παράδειγμα μιας παρέμβασης, η οποία ανήκει στη σύγχρονη λογική».
Στον Εθνικό Κήπο, οι δύο δήμαρχοι επισκέφθηκαν την Έκθεση «Φύση και Περιβάλλον», στην οποία εκτίθενται 48 φωτογραφίες διεθνώς αναγνωρισμένων φωτογράφων του Πρακτορείου Reuters. Η Έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτορεπορτάζ “Athens Photo World”.