Στην 4η θέση η Ελλάδα

Στα ύψη ήταν η ζήτηση για καταλύματα Airbnb τη χρονιά που πέρασε, με την Ελλάδα μάλιστα να έρχεται στην τέταρτη θέση μεταξύ είκοσι συνολικά ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το τελευταίο report της εταιρείας AirDNA.

Όπως επιβεβαιώνει και το capital.grr, η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό κοντά στο 57%.

Μεγάλος κερδισμένος το Airbnb, στην 4η θέση της ζήτησης η Ελλάδα το 2022

Η αγορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Ευρώπη σημείωσε σημαντική ανάπτυξη το 2022, σημειώνει η AirDNA χαρακτηριστικά, με πολλούς ανθρώπους να θέλουν να ταξιδέψουν ξανά μετά από τα lockdowns και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η ζήτηση μάλιστα ξεπέρασε τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα υψηλές πληρότητες.

Το 2022, όπως αναφέρεται στην έκθεση της AirDNA, η Ευρώπη κατέγραψε ρεκόρ διανυκτερεύσεων και ζήτησης, με 355 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και 2,9% σε σύγκριση με το 2019. Η Ευρώπη σημείωσε επίσης νέο ρεκόρ όσον αφορά τα έσοδα, με περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη το 2022, κατά 42% περισσότερα από ό,τι το 2021.

Την ίδια ώρα, οι διαθέσιμες καταχωρίσεις ανά μήνα το 2022 αυξήθηκαν κατά 11,2% σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια, αν και το ποσοστό αυτό παρέμεινε κατά 7,4% χαμηλότερο συγκριτικά με το 2019. Όπως αναφέρεται επίσης, η αύξηση της ζήτησης υπερέβη την αύξηση της προσφοράς, με αποτέλεσμα οι πληρότητες πέρσι να είναι κατά 6,9% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2021 και κατά 5,9% σε σχέση με το 2019.

Ισχυρή και φέτος η ζήτηση

Η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή κατά τους επόμενους έξι μήνες, και ήδη οι κλεισμένες διανυκτερεύσεις είναι κατά 26% περισσότερες σε σχέση με πέρσι.

Η εικόνα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Διαφορετική είναι η εικόνα στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με το μεγαλύτερο “χτύπημα” να δέχονται οι πληρότητες, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση και στις δύο πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού για το ενδεκάμηνο, η πληρότητα κατέγραψε μείωση σε ποσοστό 11,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με την πληρότητα να διαμορφώνεται στο 70,3% από 79,8% το 2019.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναμένονται, οι πληροφορίες λένε όμως πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κινήθηκαν καλύτερα από τον Νοέμβριο, λόγω και της εορταστικής περιόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here