Eπέκταση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων και ανάπτυξη λογισμικού για τη μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας

0

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου συμφώνησαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας για την επέκταση και βελτίωση των λειτουργιών της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια ηλεκτρονικών επιδόσεων εγγράφων στην ποινική διαδικασία, καθώς και για την ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει τη μετάφραση εγγράφων σχετικό με την ποινική διαδικασία.

Σε μια ευρεία συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή των Υφυπουργών Δικαιοσύνης, Ιωάννη Μπούγα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, προβλέπεται η ενσωμάτωση στην υπάρχουσα πλατφόρμα των κλήσεων κλητήριων θεσπισμάτων, κατηγορουμένων, αντικλήτων, εκκαλούντων (έφεσης), αυτοφώρων, βουλευμάτων, διατάξεων και άλλων, πέραν των ήδη υπαρχόντων ηλεκτρονικών επιδόσεων που αφορούν σε ποινικές διαταγές, αποφάσεις λιπομαρτύρων και κλήσεις μαρτύρων.

Η πλήρης ψηφιακή μετασχηματισμός του συστήματος επιδόσεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη. Καταρχάς, αναμένεται να εξοικονομηθούν πόροι σε δημοσιονομικό επίπεδο μέσω της μείωσης της ανάγκης για δικαστικούς επιμελητές και αστυνομικά όργανα για την επίδοση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας. Επιπλέον, αναμένεται να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δικαιοδοτικού έργου με τη μείωση των καθυστερήσεων στις επιδόσεις εγγράφων και την εξάλειψη των δυσχερειών που σχετίζονται με τον εντοπισμό και την επίδοση των εγγράφων, καθώς και τη διασφάλιση της έγκαιρης και ασφαλούς γνώσης των αναγνωστών.

Δυνατή η μετάφραση εγγράφων της ποινικής διαδικασίας

Η ανάπτυξη λογισμικού θα καθιστά δυνατή τη μετάφραση των ουσιωδών εγγράφων της ποινικής διαδικασίας. Με τον τρόπο αυτόν, θα συντελέσει στον εξορθολογισμό των δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη των μεταφραστικών αναγκών των δικαστικών αρχών. Επιπλέον, θα επιταχύνει την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των υπόπτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ευρείας συνάντησης εργασίας που προηγήθηκε της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και αρμοδίων στελεχών, συζητήθηκε διεξοδικά η πρόοδος των εν εξελίξει ψηφιακών έργων της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα η αναβάθμιση και η επέκταση του Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με έμφαση στη δημιουργία και τήρηση Ηλεκτρονικού Φακέλου Υπόθεσης.

«Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι βασικός μας στόχος, καθώς θα καταστήσει εφικτή την παρακολούθηση μιας υπόθεσης από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής της στη Δικαιοσύνη μέχρι την τελική έκδοση απόφασης διευκολύνοντας κατά πολύ το δικαιοδοτικό έργο του δικαστή και συμβάλλοντας κομβικά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

“Σαφές αναπτυξιακό πρόσημο στον μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης”

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρωγός στην επίλυση ζητημάτων για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δικαιοσύνης, καθώς είναι ένας τομέας κρίσιμος που σχετίζεται άμεσα με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και έχει σαφές αναπτυξιακό πρόσημο. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι τεχνολογίες αιχμής για να υλοποιήσουμε μια σειρά δράσεων που πιστεύω ότι αποτελούν τομή προς την κατεύθυνση αυτή».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μας γεμίζει ευθύνη αλλά και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μαζί τους στρατηγικούς στόχους που περιμένουν από μας οι πολίτες. Η ψηφιοποίηση βοηθά στην επιτάχυνση και στη διαφάνεια. Θα δουλέψουμε σκληρά ώστε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ