Kαιρός: “Ψήνεται” η χώρα από τον καύσωνα – 44αρια σε συνδυασμό με αφρικανική σκόνη

0

Εν εξελίξει είναι ο μεγάλος καύσωνας σε όλη τη χώρα. Σήμερα και αύριο ισχύουν έκτακτα μέτρα σε δήμους και περιφέρειες για την προστασία των μικρών παιδιών, των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων, ενώ μέχρι την Παρασκευή ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθεί η ανατολική Ελλάδα, το ανατολικό αιγαίο και η Κρήτη, με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη να ξεχωρίζει την Ρόδο, την Βοιωτία, την Αττική και το εσωτερικό της Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα για σήμερα (12/6), ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποίησε στο OPEN για μέτριας έντασης μεταφορά αφρικανική σκόνη αλλά κυρίως για… λίβα (δυτικός άνεμος), που από αργά το απόγευμα που θα λειτουργήσει σαν καταβάτης, φέρνοντας τις πιο ακραίες θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ οι συνθήκες, ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 3 με 4, στα νότια θαλάσσια 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα είναι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Tους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Κλιματική αλλαγή – Πρώτη φορά καύσωνας στη χώρα τόσο νωρίς

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο «τον 20ο αιώνα δεν υπήρξε κανένας καύσωνας στη χώρα πριν από τις 19 Ιουνίου. Τον 21ο αιώνα είχαμε αρκετούς καύσωνες μέσα στον Ιούνιο για παράδειγμα το ’07, το ’10, το ’16, το ’17 και το ’21, όλοι όμως αυτοί συνέβησαν μετά τις 15 Ιουνίου».

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται ότι οι καύσωνες στο άμεσο μέλλον θα είναι περισσότεροι και συχνότεροι, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνιου ήδη με τις θερμοκρασίες που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ» επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήσαν τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί για το κλίμα το τελευταίο 12μηνο και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024: 6,3 δισ. άνθρωποι που ισοδυναμούν με το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσαν τουλάχιστον 31 ημέρες ακραίας ζέστης, όπως μεταδίδει η ertnews. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παρατήρηση ότι τους τελευταίους 12 μήνες προστέθηκαν κατά μέσο όρο 26 μέρες ακραίας ζέστης σε όλα τα μέρη του κόσμου, στα οποία δεν θα είχε προηγουμένως καταγραφεί, αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ