Mosquito Alert: Μια εύχρηστη εφαρμογή στην υπηρεσία των πολιτών

0

Η εφαρμογή Mosquito Alert αναπτύχθηκε ώστε να ενώσει πολίτες, επιστήμονες και διαχειριστές δημόσιας υγείας με στόχο την διαχείριση των κουνουπιών αλλά και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται απ’ αυτά.

Με την χρήση της οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν μέσω μιας φωτογραφίας την παρουσία και το είδος των κουνουπιών, τις εστίες ανάπτυξής τους αλλά και πληροφορίες σχετικά με την όχληση/τσίμπημα από αυτά (χώρος, χρόνος ημέρας, είδος κουνουπιού κτλ).
Η εφαρμογή Mosquito Alert μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε συσκευή κινητού και εγκαθίσταται μέσω του App store ή του Google Play.
Στην Ελλάδα, η χρήση της εφαρμογής Mosquito Alert ξεκίνησε τον Απρίλιο 2023, υπό την εποπτεία του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και με τη στήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mosquitoalert.conops.gr όπου και θα βρείτε πληροφορίες τόσο για την εφαρμογή όσο και αποτελέσματα από τη συμμετοχή των πολιτών.

Επισημαίνεται ότι με βάση την εγκύκλιο που εκδίδει κάθε χρόνο το Υπ. Υγείας της Ελλάδος, αλλά και τα διεθνή πρότυπα, η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ορθή διαχείριση των κουνουπιών καθώς μέσω αυτής συγκεντρώνονται τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα για την παρουσία και δραστηριότητα των κουνουπιών (πχ χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής, καταγραφή ειδών και διακύμανση πληθυσμών τους κ.ά.).

Τα προγράμματα της Επιστήμης των Πολιτών (citizen science) βασίζονται κυρίως σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. Στόχος της δημιουργίας τους είναι να συνδράμουν στο έργο της εντομολογικής παρακολούθησης προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον πληροφορίες και παρατηρήσεις από τους ίδιους τους πολίτες. Τέτοιου είδους εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, που βασίζονται στην Επιστήμη των Πολιτών έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή Mosquito Alert αναπτύχθηκε ώστε να ενώσει πολίτες, επιστήμονες και διαχειριστές δημόσιας υγείας με στόχο την διαχείριση των κουνουπιών αλλά και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται απ’ αυτά. Με την χρήση της οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν μέσω μιας φωτογραφίας την παρουσία και το είδος των κουνουπιών, τις εστίες ανάπτυξής τους αλλά και πληροφορίες σχετικά με την όχληση/τσίμπημα από αυτά (χώρος, χρόνος ημέρας, είδος κουνουπιού κτλ).

Η εφαρμογή Mosquito Alert μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε συσκευή κινητού και εγκαθίσταται μέσω του App store ή του Google Play. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία και Ιταλία βοηθώντας τους αρμόδιους φορείς να συγκεντρώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα κουνούπια. Αναλυτικότερα, στόχος της δημιουργίας της εφαρμογής Mosquito Alert είναι η καταγραφή πληροφοριών από τους πολίτες προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον δεδομένα για την επιτήρηση, τη μελέτη, την παρακολούθηση και τελικώς τη διαχείριση των ειδών κουνουπιών που είναι διαβιβαστές διαφόρων ιών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, του Δάγκειου πυρετού ή του ιού Zika. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών (εισβάλλοντα είδη) όπως το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus), καθώς και άλλα είδη που δεν υπάρχουν προς το παρόν στην Ελλάδα αλλά καταγράφονται σε γειτονικές χώρες (π.χ. Ae. aegypti).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ