To Athens Photo World επιστρέφει από τις 20 Μαΐου – Απονομή βραβείων και εκθέσεις

0

Eπιστρέφει, για τέταρτη χρονιά, η έκθεση Athens Photo World από τις 20 έως τις 29 Μαΐου. Το ευρύτερο εκθεσιακό πρόγραμμά του περιλαμβάνει και δράσεις εκτός του αθηναϊκού κέντρου και θα επεκταθεί χρονικά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Στόχος του είναι πάντα η ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

 Έκθεση φωτορεπορτάζ

Έχοντας, πλέον, διανύσει την πρώτη τριετία του, ξεκινώντας το 2019 με την πολύτιμη βοήθεια του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Photo World 2022 ξεκινά και πάλι με τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση φωτορεπορτάζ, το World Press Photo 2022, που θα φιλοξενηθεί από τις 20/5 έως 11/6 στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με ανανεωμένο σχεδιασμό, μεγαλύτερη ποικιλία θεμάτων και μία νέα υπηρεσία για τους θεατές, τη φωνητική ξενάγηση, μέσω εφαρμογής που θα μπορεί ο επισκέπτης να κατεβάσει επιτόπου στο κινητό τηλέφωνό του και να έχει ηχητική περιγραφή και εξιστόρηση των γεγονότων ή της εμπειρίας του κάθε φωτορεπόρτερ στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στους βραβευμένους φωτογράφους βρίσκεται και ένας Έλληνας φωτορεπόρτερ. Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης με τη φωτογραφία του από τις πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 διακρίθηκε σε νικητή Ευρώπης.

Απονομή βραβείων

Το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας Yannis Behrakis (#YBIPA) και το Βραβείο Athens Photo World (#APWA) συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη δουλειά των Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, ενθαρρύνοντας έμπρακτα τη διάδοση και τη συνέχιση του έργου τους. Τα φετινά βραβεία των δύο διαγωνισμών θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29/5 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

«Φύση και Περιβάλλον»

Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης το 2019, η έκθεση που παρουσιάζει το Athens Photo World στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου, στο κέντρο της Αθήνας, έχει μεγάλη απήχηση και ανταπόκριση από το κοινό. Θέματα όπως η παγκόσμια καθημερινότητα και ο αθλητισμός, μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες σπουδαίων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, κοσμούν κάθε καλοκαίρι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και κεντρικά σημεία της πόλης. Φέτος, με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρίας ΑΟΝ, η έκθεση επανέρχεται με θέμα τη «Φύση και το Περιβάλλον» μέσα από τη ματιά του αείμνηστου Γιάννη Μπεχράκη και ακόμη τριάντα τριών φωτογράφων του πρακτορείου Reuters.

«Πετώντας πάνω από τη χώρα»

Στο πλαίσιο του προγράμματος των υπαίθριων εκθέσεων του Athens Photo World, διοργανώνεται φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Πετώντας πάνω από τη Χώρα» με ελληνική θεματολογία, αυτήν τη φορά με λήψεις από αέρος, με drone, που αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελλάδας από μία νέα οπτική, ασυνήθιστη και εντυπωσιακή. Έμπειροι φωτογράφοι με μεράκι και αγάπη για τον τόπο αλλά και το μέσο, συνδυάζουν και πάλι τη ματιά του μάχιμου φωτορεπορτάζ με μία νέα προσέγγιση στη φωτογραφία τοπίου.

Έκθεση Βραβευμένων Φωτογράφων

Όπως και το 2021 έτσι και φέτος παρουσιάζεται στο κοινό το έργο των φωτογράφων που βραβεύθηκαν την προηγούμενη χρονιά με τα Βραβεία Yannis Behrakis και Athens Photo World. Η έκθεση των βραβευμένων φωτογράφων συμβάλει στη βαθύτερη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει το έργο του βραβευμένου με το βραβείο Athens Photo World 2021 Δημήτρη Τοσίδη Διάβα.

«Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον»

Και το 2022 συνεχίζει το επιτυχημένο εγχείρημα της διοργάνωσης και διεξαγωγής ενός εργαστηρίου (workshop) εφήβων με αγάπη για τη φωτογραφία που θα δημιουργηθεί με μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση. Κεντρική ιδέα και τίτλος της έκθεσης που θα προκύψει είναι «Ο Άνθρωπος και το Περιβάλλον».

«Ελληνικοί Προορισμοί»

Μία έκθεση που σχεδιάστηκε ειδικά για τον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για ένα πρώτο καλωσόρισμα στην πόλη και τη χώρα. Μία σειρά φωτογραφιών από σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους που προσεγγίζουν με τη μηχανή τους σημεία ορόσημα και μας τα «συστήνουν» ξανά με έναν τρόπο προσωπικό και διαφορετικό.

Το Athens Photo World 2022 πραγματοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την πολύτιμη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), την οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων μέσω του ΟΠΑΝΔΑ, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Εθνικού Κήπου, των Δήμων Αργυρούπολης-Ελληνικού, Περιστερίου και Χαλανδρίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με την υποστήριξη των εταιρειών Samsung Electronics Ελλάς, AON και Galaios Photostore.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ