ΑΑΔΕ: Έρχεται αμοιβή 3.000 ευρώ για όσους «κάρφωσαν» το κύκλωμα φοροδιαφυγής με τις «πειραγμένες» ταμειακές

0
ÐåëÜôçò ðáñáëáìâÜíåé ôçí áðüäåéîç óå êáôÜóôçìá ôçò ËÜñéóáò ôçí ÐáñáóêåõÞ 12 Éïõëßïõ 2013. Ôï ó÷Ýäéï ôïõ õðïõñãïý Ïéêïíïìéêþí ÃéÜííç ÓôïõñíÜñá ðñïâëÝðåé ôï ÓåðôÝìâñéï óôç ÂïõëÞ Ýíá íÝï íüìï ìå üëá ôá öïñïëïãéêÜ êßíçôñá ðïõ èá ðñïóöÝñåé ôï êñÜôïò óå êáôáíáëùôÝò êáé åðåíäõôÝò, ðñïêåéìÝíïõ íá ôïõò Ý÷åé óõììÜ÷ïõò óôçí ìÜ÷ç ôçò êáôáðïëÝìçóçò ôùí åëëåéììÜôùí êáé ôçò ýöåóçò. Ôï ó÷Ýäéï ðñïáíÞããåéëå ï ßäéïò ï õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí ìéëþíôáò óôç ÂïõëÞ êáé èá áöïñÜ ôá åéóïäÞìáôá êáé ôéò äáðÜíåò áðü 1/1/2013. (EUROKINISSI/ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÍÔÆÉÁÑÇÓ)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των πρώτων μπόνους ύψους 100 ευρώ με 3.000 ευρώ στους πολίτες που «κάρφωσαν» στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ appodixi υποθέσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων με «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πρώτα ποσά μπόνους εκτιμάται πως θα δοθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου στους πολίτες που έχουν καταγγείλει επώνυμα μέσω του κινητού τους τηλέφωνο περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 174.924 καταγγελίες στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ “Appodixi” και από αυτές οι 79.944 είναι επώνυμες και οι 94.980 είναι ανώνυμες. Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή «Αppodixi» αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης.

Το κύκλωμα που «πείραζε» τις ταμειακές μηχανές και διευκόλυνε 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων και τα εκατοντάδες υποκαταστήματά τους να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ μόνο το 1/10 του ποσού των αποδείξεων που έκοβαν αποτελεί μια από τις πολλές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύφθηκαν μετά από καταγγελίες πολιτών.

Τώρα, πλησιάζει η ώρα της επιβράβευσης για όσους «κάρφωσαν» «μαϊμού» αποδείξεις από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής «Appodixi» και βοήθησαν την ΑΑΔΕ να εντοπίσει κυκλώματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, να ρίξει πρόστιμα και να βάλει λουκέτο στους παραβάτες.

Αν και το μέτρο της χρηματικής αμοιβής, το οποίο φτάνει έως 3.000 ευρώ, ισχύει από τις αρχές του έτους, η ενεργοποίησή του έχει καθυστερήσει επειδή το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ετοιμάζουν νομοθετική παρέμβαση για να προστατεύονται πλήρως οι πολίτες οι οποίοι επώνυμα καταγγέλλουν φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα μπόνους των 100-3.000 ευρώ αναμένεται να δοθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου σε όσους έχουν καταγγείλει επώνυμα περιπτώσεις «μαϊμού» αποδείξεων και παραποιημένες ταμειακές μηχανές από το κινητό τους τηλέφωνο.

Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν φτάσει στην ΑΑΔΕ 174.924 καταγγελίες εκ των οποίων με τις 79.944 είναι επώνυμες και 94.980 είναι ανώνυμες.

Επιβράβευση
Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής προβλέπει τα εξής:

1. Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επιχείρησης, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

2. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

3. Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

4. Η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή «Αppodixi» αναγνωρίζει το QR Code των ταμειακών μηχανών που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της απόδειξης.

Η ιστορία και η φοροδιαφυγή
Η ιστορία ξεκινά τον Ιανουάριο όταν ανώνυμες καταγγελίες έφθασαν στην ΑΑΔΕ, για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη μια με έδρα την Λάρισα, και σε ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.

Η έρευνα της ΑΑΔΕ έδειξε πώς πίσω από τις κινεζικές επιχειρήσεις βρίσκονταν μία εταιρεία λογισμικού με Έλληνα νομικό εκπρόσωπο, και δύο Κινέζους κατοίκους Σλοβακίας, οι οποίοι παρείχαν τεχνική υποστήριξη για τους παραβάτες, «αλλοιώνοντας» τις ταμειακές μηχανές τους.

Με δεδομένο ότι ορισμένες από αυτές τις 287 επιχειρήσεις έχουν 10 ή και 15 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, είχε στηθεί μια «μηχανή» κλοπής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος μεγάλων διαστάσεων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Με διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τις 27 μέρες του περασμένου Φεβρουαρίου όπου έγινε ο δειγματοληπτικός έλεγχος, σε δείγμα 227 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων στο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε η έκδοση 220.000 αποδείξεων και η διαβίβαση στην ΑΑΔΕ εσόδων 3 εκατ. ευρώ. Άγνωστο παραμένει, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο κύκλωμα, καθώς η δράση του φαίνεται να ανατρέχει έως το 2021.

Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, προχώρησαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια επιχείρηση, με την κωδική ονομασία, Χάρτινος Δράκος.

Αναλυτικότερα:

Μέσω ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code.

Από την έρευνα, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι:
• Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο.
• Τόσο αυτές οι επιχειρήσεις, όσο και άλλες 285, είναι κινεζικών συμφερόντων, και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές.
• Οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Έλληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.
• Όλες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.
• Όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ.
• Όταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.
• Όταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα, σε 11 σημεία, σε όλη την Ελλάδα:

Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο.

Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες.

Συνολικά κατασχέθηκαν:
• Αντίγραφα περιεχομένων server
• Αρχεία βάσεων δεδομένων
• Σκληροί δίσκοι
• USB
• Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
• Φορολογικοί μηχανισμοί
• Εκτυπωτές

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση, ο εκ των βασικών υπόπτων μοναδικός εταίρος/Διαχειριστής της εταιρείας Μηχανογράφησης (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας 1) ομολόγησε, με επιστολή του, ότι:
Μετά από τη λήψη χρηματικού ποσού, επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία!

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «Η κάθε περίπτωση φοροδιαφυγής, ανεξαρτήτως μεγέθους έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και απαιτείται ευελιξία. Για εμάς στην ΑΑΔΕ η φοροδιαφυγή είναι υπαρξιακή προτεραιότητα και θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της. Ανεξαρτήτως του πόσο σύνθετη, πόσο μικρή ή μεγάλη, πόσο οργανωμένη είναι.
Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως “ευρηματικότητας” αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο “Χάρτινος Δράκος” τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης.
Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι εμείς στην ΑΑΔΕ Υπηρετούμε πιστά το Δημόσιο Συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ