Ανθεκτική.. η οικονομία στην Ελλάδα

0
Στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιείται την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Οι Διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική. Υποδοχή της Προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / EUROKINISSI)

Eπαίνους για την ελληνική οικονομία, την επάνοδο της μετά την κρίση, καθώς και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει, αλλά και για τον ελληνικό λαό επιδαψίλευσε η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα, φθάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως « παράδειγμα» το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για όλους μας καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο ασταθή κόσμο και τις πολλές προκλήσεις που φέρνει.

«Είναι ένα παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις. Και είναι ένα παράδειγμα της σημασίας του να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου – της κοινής μας ευρωπαϊκής μοίρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υποστήριξε στην ομιλία της, χάρη στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για να γίνει η οικονομία πιο ευέλικτη, η Ελλάδα έκανε μια εντυπωσιακή επιστροφή από την πανδημία.

Αναγνώρισε ότι, η κρίση που ξέσπασε το 2009 -και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν- είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα.

«Από το 2008 έως το 2016, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στο αποκορύφωμά του. Και τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και οι μεταρρυθμίσεις καρποφορούσαν, η καταστροφή χτύπησε ξανά. Η πανδημία ακινητοποίησε τα ταξίδια και τον τουρισμό και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά επιπλέον 9% το 2020.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η Ελλάδα βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η κλιματική κρίση ήταν πάντα παρούσα, όπως αποδείχθηκε τραγικά αυτό το καλοκαίρι. Και η Ελλάδα έχει επίσης υποστεί το κύριο βάρος των διαφόρων μεταναστευτικών κρίσεων που έπληξαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά αυτή τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων, η ανθεκτικότητα της χώρας ήταν αξιοσημείωτη» προσέθεσε η ίδια.

Ωστόσο, όπως είπε, πλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10% πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη επίδοση από τη ζώνη του ευρώ συνολικά. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης απότομα και ήταν 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι « με μια ισχυρότερη οικονομία, η χώρα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.

Αλλά, δεν είναι μόνο η οικονομία που είναι ανθεκτική – είναι και ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν στιγμές που θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει διαφορετικό δρόμο. Ωστόσο, παρέμειναν αφοσιωμένοι στο να βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές..»

Χαιρετισμός του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προς τιμήν της προέδρου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα παραδείγματα προς μίμηση αλλά και αποφυγή που προσφέρει η Αρχαία Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας η σύζευξη του πνεύματος της δημοκρατίας με την άνθηση της δημιουργικότητας, που βλέπουμε στον Παρθενώνα, αποτέλεσε διαρκή πηγή έμπνευσης στο πέρασμα των αιώνων. Η ανακάλυψη του κλασικού πολιτισμού, που είχε διασωθεί κατά το Μεσαίωνα μέσα από τα χειρόγραφα των μοναχών σε Ανατολή και Δύση, ξεκίνησε από την Ιταλία ήδη από το 13ο αιώνα, με την ποίηση του Δάντη και τη ζωγραφική του Τζιότο, και κορυφώθηκε το 15ο-16ο αιώνα με την Αναγέννηση, κατά την οποία επιδιώχθηκε η πολυμάθεια κατά το πρότυπο του homo universalis.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό πνεύμα διαπότισε δια μέσω των αιώνων όλα τα σύγχρονα ρεύματα του πολιτισμού από την Αναγέννηση έως τον Νεοκλασικισμό και τον Διαφωτισμό.

Όπως επεσήμανε βέβαια, ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι κατά τον Χρυσό Αιώνα της αθηναϊκής δημοκρατίας. «Ωστόσο, ως Ευρωπαίοι σήμερα, πιστεύουμε στη δημοκρατία, προάγουμε την επιστήμη και τη γνώση, έχουμε πίστη στη δύναμη του ανθρώπου, θαυμάζουμε το ωραίο, επιδιώκουμε την αριστεία.»

Αναγνώρισε, βέβαια ότι η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει παραδείγματα προς αποφυγή όπως η έλλειψη ομοψυχίας, ο φατριασμός και η αντιπαλότητα που επικρατούσαν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις – κράτη μπορούν να προκαλέσουν ολέθριους πολέμους, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Πελοποννησιακό, που αποδυνάμωσε στρατιωτικά τους Έλληνες και οδήγησε σε μαρασμό την Αθήνα, την πιο προηγμένη πολιτιστικά πόλη – κράτος.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας αποχαιρέτησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, καθώς σήμερα είναι η τελευταία φορά που συμμετέχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 12 χρόνια στο τιμόνι της Τράπεζας της Ιταλίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Είναι ένας αληθινός Ευρωπαίος πολίτης, πιστός στο ευρώ, το οποίο υποστήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές του».

Κριστίν Λαγκάρντ: Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος η συμφωνία Alpha Bank – UniCredit

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha Bank, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία αποτελεί η στρατηγική συμφωνία της Alpha Bank με την UnitCredit, επισήμανε σε διαδοχικές της συνεντεύξεις σε ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα η πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ειδικότερα σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή συμφωνία είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις της στο Μega η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η προσφορά της Unicredit για την Alpha Βank είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ποιότητας του επενδυτικού ρίσκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τραπεζικό τομέα. Είναι θετικό και είναι το επιστέγασμα των αποφάσεων που παίρνουν οι οίκοι αξιολόγησης, των καλών μεγεθών που παρουσιάζει η Ελλάδα ξέρετε υπάρχει ένα σταθερό μίγμα πολιτικής, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι είναι μια καλή επιστροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων και κυρίως στον τραπεζικό τομέα που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην στροφή της ελληνικής οικονομίας όπως συμβαίνει.

Σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο πράγμα που βλέπω για την ελληνική οικονομία είναι κάποια πολύ, πολύ θετικά σήματα και καλά νούμερα. Όταν κοιτάζω τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης και τα αντίστοιχα ελληνικά είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκτός από την ανεργία, που είναι ακόμη λίγο υψηλότερη, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009».

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, την πρόταση για την απόκτηση μεριδίου σε μία από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank-UniCredit) αυτά είναι πραγματικά θετικά μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, είπε η κυρία Λαγκάρντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ