«Φέτος τα εναέρια σηκώνονται με τον πρώτο καπνό. Έχουμε βιώσει με πικρό τρόπο πολλές φορές, ότι αν αφήσεις μια πυρκαγιά να εξελιχθεί δεν φτάνουν 20-30 εναέρια μέσα», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Αν φτάσεις στο πεδίο στην έναρξη της πυρκαγιάς έχεις υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να την πιάσεις. Αυτό κάνουμε λοιπόν, προσπαθούμε να φτάσουμε πιο έγκαιρα στο πεδίο», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι εκτός από το νέο επιχειρησιακό δόγμα, καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης.
«Σήμερα το πρωί είδα στην πλατφόρμα για τις δηλώσεις καθαρισμού -και θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας- ότι έχουν καθαριστεί 654.000 οικόπεδα μέχρι τώρα και έχουμε άλλες δέκα μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, το νούμερο είναι εντυπωσιακό. Κάποιοι πήγαν στα οικόπεδα του μπαμπά τους ή του παππού τους, που δεν είχαν πατήσει ποτέ, τα είδαν και τα καθάρισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια. Βοηθάει αυτό, σταματάει η φωτιά όταν δεν έχει χόρτο. Όταν έχει, είναι “πυριτιδαποθήκη”», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία των καθαρισμών που έχει πραγματοποιήσει το ΥΠΕΝ, καθώς και οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
Μίλησε, επίσης, για τις πολλές ενάρξεις πυρκαγιών -σχεδόν τριπλάσιες φέτος τον Ιούνιο συγκριτικά με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα- και για τη μεγάλη πίεση και δυσκολία που δημιουργούν στους πυροσβέστες οι περιαστικές-περιδασικές πυρκαγιές, όπου τα σπίτια είναι μέσα στα δέντρα. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη πίεση, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Γιατί; Γιατί πάνω απ’ όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και εκεί ζουν άνθρωποι μέσα στα πεύκα, μέσα στα δάση, πολύ-πολύ κοντά στον κίνδυνο όταν ξεκινά μια πυρκαγιά. Οπότε εκεί που δεν έχεις χρόνο να αντιδράσεις και πρέπει μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά να εκκενώσεις, να βάλεις πυροσβεστικά και να φτάσουν τα εναέρια, είναι το πιο δύσκολο», τόνισε.