Από το 2010, η Βουλγαρία έχει αυξήσει το μερίδιο της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από 8% σε 15%, διατήρησε το μερίδιο των υγρών ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας και μείωσε το μερίδιο των στερεών ορυκτών καυσίμων από 37% σε 26%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μερίδιο της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων στη Βουλγαρία μειώθηκε από 40,15% σε 36,14%. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Βουλγαρία έχει διαφοροποιήσει τους προμηθευτές για το αέριό της, αλλά παραμένει εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, συνοψίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των ενεργειακά φτωχών πολιτών στη Βουλγαρία μειώνεται, αλλά παραμένει σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2020, το 22,2% των πολιτών στη χώρα καθυστέρησε να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, έναντι 19,2% το 2021 και 18,8% το 2022, συγκριτικά με το 6,9% στην ΕΕ. Οι ενεργειακά φτωχοί πολίτες στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,4% τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι Βούλγαροι που αναφέρουν ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουν το σπίτι τους ζεστό ήταν 27,5% το 2020, 23,7% το 2021 και 22,5% το 2022. Τα στοιχεία της ΕΕ, συγκριτικά, αυξήθηκαν από 7,5% σε 9,3% αντίστοιχα.
Διατυπώθηκε η σύσταση η Βουλγαρία να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνει την ανάπτυξη δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Βουλγαρία πρέπει να αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, να καταστήσει το ενεργειακό της σύστημα πιο ευέλικτο και να αναπτύξει περαιτέρω το ηλεκτρικό δίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τη βελτίωση της ψηφιοποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη διασύνδεσή του με τα δίκτυα των γειτονικών χωρών. Προτείνει επίσης την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για την τηλεθέρμανση.