Για τις επώδυνες επιπτώσεις της τεράστιας ενεργειακής κρίσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη 20.12 στο Kontra και συγκεκριμένα στην εκπομπή Επί του Πιεστηρίου με τον Φοίβο Κλαυδιανό. Όπως ανέφερε ο κύριος Χατζηθεοδοσίου, ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπαθεί να επιβιώσει από την ενεργειακή κρίση, ενώ σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν πλέον περισσότερα στο ρεύμα από ότι στο ενοίκιο. Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η αγορά είναι το γεγονός ότι μετά από πενήντα χρόνια ήδη έχουν κλείσει 230 φούρνοι και σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Αρτοποιών μέσα στο 2023 αναμένεται να κλείσουν πάνω από χίλιοι.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, απηύθυνε εκ νέου αίτημα προς την κυβέρνηση για ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες αν θα έχουν μέλλον μέσα στο 2023.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΕΑ περίπου 60.000 επιχειρήσεις απειλούνται άμεσα με κλείσιμο αν δεν διευθετηθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πλήττονται από την περίοδο της πανδημίας και τώρα με την ενεργειακή κρίση βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει και τα χρέη να αυξάνονται.
Αναφορικά με την κίνηση των καταναλωτών την περίοδο των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του ΕΕΑ ανέφερε πως αν και περιμένουν αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς το καταναλωτικό κοινό που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι με μισθό των 500 ή των 700 ευρώ εξαντλεί τους πόρους του σχεδόν αποκλειστικά σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι κατά κύριο λόγο το σούπερ μάρκετ, και δεν έχει να διαθέσει στην υπόλοιπη αγορά, η οποία όπως σημείωσε ενδέχεται να βγάζει έως και το 50% του τζίρου της τα Χριστούγεννα.
Στη συνέχεια στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού και πως αυτό θα επηρεάσει τους επιχειρηματίες. Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου ξεκαθάρισε πως πάγια θέση του ΕΕΑ είναι πως πρέπει να υπάρχουν υψηλοί μισθοί – “ευρωπαϊκοί”, ακριβώς γιατί ο εργαζόμενος είναι δυνητικός πελάτης των επιχειρήσεων και όπως είναι λογικό όσο καλύτερο είναι το εισόδημά του τόσο καλύτερη θα είναι και η δυνατότητά του να καταναλώσει.
Παταγώδης αποτυχία χαρακτήρισε το καλάθι του νοικοκυριού. Ο κύριος Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι σύμφωνα με έρευνα που έκανε το ΕΕΑ ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών έκρινε ότι δεν του πρόσφερε απολύτως τίποτα. Άλλωστε όπως εξήγησε οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έκαναν πάντα προσφορές σε διάφορα προϊόντα. Συνεπώς το “καλάθι” δεν βοηθήσει κάπως. Απεναντίας, ανέβηκαν οι τιμές σε άλλα προϊόντα ώστε να κρατηθούν σταθερές εκείνες στο “καλάθι” Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το μέτρο του “καλαθιού” παρέπεσαν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν το “καλάθι” των μεγάλων. Ο ίδιος άλλωστε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε επικοινωνιακή καμπάνια για το μέτρο πηγαίνοντας σε μεγάλες αλυσίδες αφήνοντας στο έλεος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: