Ο ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθούν γρήγορα έρευνες και να ληφθούν «επείγοντα και αποφασιστικά» μέτρα για να αποφευχθούν νέες τραγωδίες όπως το ναυάγιο στα ανοιχτά της Ελλάδας του πλοίου που ήταν υπερφορτωμένο με μετανάστες, για το οποίο εκφράζονται φόβοι πως έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
«Είναι σαφές ότι η σημερινή προσέγγιση στο ζήτημα της Μεσογείου δεν λειτουργεί. Τη μια χρονιά μετά την άλλη, συνεχίζει να είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο, με το πιο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας», ανέφερε ο Φεντερίκο Σόντα, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε κοινή ανακοίνωση με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.
Τα κράτη οφείλουν να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εντοπίσουν και να καλύψουν τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά την έρευνα και διάσωση, αλλά επίσης να εξασφαλίσουν τη γρήγορη αποβίβαση των μεταναστών που διασώζονται, καθώς και να δημιουργήσουν τακτικές και ασφαλείς μεταναστευτικές οδούς, επιμένει.
Δεδομένης της αύξησης των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, έχει ουσιώδη σημασία να καταβληθούν συλλογικές προσπάθειες, που να περιλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε όλα τα μεσογειακά κράτη, καθώς και αλληλεγγύη και καταμερισμός των ευθυνών, επέμεινε ο Γκίλιαν Τριγκς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες αρμόδιος για την προστασία τους.
«Αυτό περιλαμβάνει μια συμφωνία πάνω σ’ ένα περιφερειακό μηχανισμό για την αποβίβαση και τον ανακατανομή των προσώπων που φθάνουν δια θαλάσσης, τα οποία συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε», επέμεινε.