Η «σκηνή» του αγώνα η ιστορία του εθνικού σταδίου της Βαρσοβίας

0

Το εθνικό στάδιο στη Βαρσοβία, σημείο πολωνικής υπερηφάνειας, χτισμένο σε μια ιστορική τοποθεσία, θα προσφέρει ένα υπέροχο σκηνικό για τον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Αταλάντα στο UEFA Super Cup 2024

To εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της UEFA- έχει εμπνεύσει  τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, φιλοξένησε τους Rolling Stones αλλά και τον Γιουσέιν Μπολτ.
Πράγματι, όταν πρόκειται για μεγάλα γεγονότα στην Πολωνία,  με τη μπάλα ή τους παγκοσμίου φήμης ερμηνευτές, αυτό είναι το επίκεντρο. Μία τάση που θα συνεχιστεί όταν θα φιλοξενήσει απόψε (14/8, 22:00) τη σύγκρουση του UEFA Super Cup του 2024.

Κοντά στον ποταμό Βιστούλα στο κέντρο της Βαρσοβίας, το εθνικό στάδιο είναι το μεγαλύτερο στάδιο στην Πολωνία, χωρητικότητας 58.000 ατόμων και χτίστηκε για το Euro 2012 , τουρνουά που η Πολωνία διοργάνωσε  μαζί με την Ουκρανία.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2011, στο χώρο  του σταδίου 10ης Επετείου (10th-anniversary Stadium), που χτίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 10th-anniversary Stadium άνοιξε το 1955 και ο τελευταίος του αγώνας ήταν η Πολωνία εναντίον της Φινλανδίας τον Απρίλιο του 1983. Μεταξύ 1989 και 2008 στέγασε το Jarmark Europa, μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές της ηπείρου.

Το εθνικό στάδιο εγκαινιάστηκε το 2012 και η πρόσοψή του, με κόκκινα και λευκά πάνελ, θυμίζει πολωνική σημαία που κυματίζει στον άνεμο. Το πρώτο διεθνές παιχνίδι έγινε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, μια ισοπαλία χωρίς τέρματα μεταξύ των γηπεδούχων και της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια, φιλοξένησε το εναρκτήριο παιχνίδι του EURO 2012 καθώς η Πολωνία έφερε ισοπαλία με την Ελλάδα, καθώς και έναν ημιτελικό που κέρδισε η Ιταλία εναντίον της Γερμανίας.

Εκεί, η Σεβίλλη κέρδισε το Europa League του 2015 εδώ, καθώς η ομάδα του Ουνάι Έμερι κέρδισε την Ντνίπρο με 3-2.

Εκτός ποδοσφαίρου, ο  Γιουσέιν Μπολτ σημείωσε ρεκόρ 100 μέτρων σε κλειστό χώρο στο στάδιο το 2014 (με κλειστή την οροφή), στη συνέχεια η Πολωνή σφυροβόρος Ανίτα Βλόνταρτσικ  ακολούθησε με το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ το 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ