Με την κατάθεση πολλών σημαντικών εμπειριών και απόψεων αλλά και με αιχμηρή κριτική για τις κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές από την πλευρά παριστάμενων Δημάρχων, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Μεταβάσεις προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στο Δημαρχείο Βύρωνα. Στην ημερίδα είχαν κληθεί Δήμοι και κοινωνικοί φορείς που είχαν επιλεγεί με κριτήριο την συνεισφορά τους για μια διαχείριση απορριμμάτων προσανατολισμένη στο όφελος για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης που άνοιξε την ημερίδα, o Δήμος Βύρωνα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την πρόληψη και την διαλογή, όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών από τα απόβλητα, με νέο εξοπλισμό, διπλασιασμό των στάσεων (γωνιών) ανακύκλωσης, διαλογή βιοαποβλήτων, ρούχων, συσκευών, λαμπτήρων, ελαστικών, τηγανέλαιων και με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών. Ωστόσο σε αυτή την προσπάθεια η Πολιτεία όχι μόνο δεν στέκεται αρωγός, αλλά βάζει και σημαντικά εμπόδια, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι και να αυξάνεται το κόστος για τους πολίτες.
Σε ανάλογο μήκος κύματος με αιχμές για το ρόλο της Πολιτείας, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ (Σύνδεσμος Περιφέρειας και Δήμων) κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις των Δημάρχων Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, Βριλησσίων Ξενοφώντα Μανιατογιάννη και Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου.
Εκπρόσωπος της κινηματικής συλλογικότητας Δυτικό Μέτωπο, αναφέρθηκε στο διαχρονικό έγκλημα της Φυλής που συντηρείται με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στην καύση απορριμμάτων ακόμη και από ιδιωτικές μονάδες που προωθεί το νέο Εθνικό Σχέδιο.
Δείτε το βίντεο από την ημερίδα
Πολύ σημαντική ήταν η εμπειρία που μεταφέρθηκε: από το Δήμο Χαλανδρίου για την διαχείριση βιοαποβλήτων, το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την εφαρμογή του συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”, το Δήμο Βριλησσίων για πρότυπες εφαρμογές και στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων, το Δήμο Νέας Σμύρνης για παραδείγματα συνεργασίας Δήμου-πολιτών, το Δήμο Αλόννησου για τη μείωση των πλαστικών και την πρόληψη, το διαδημοτικό φορέα Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) για τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, το Δήμο Βύρωνα για την διαλογή σε ξεχωριστά ρεύματα στην πηγή, την Place Identity για το συμμετοχικό σχεδιασμό του νέου Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Βύρωνα και τις δράσεις Mind the Waste, την πρωτοβουλία “Μπορούμε” για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, καθώς και η ενημέρωση από το Πράσινο Ταμείο για τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Τις εργασίες της ημερίδας, παρακολούθησε -μεταξύ άλλων- και ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής Νότιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Βύρωνα, το Ελληνικό Δίκτυο των “Φίλων της Φύσης (Naturefriends Greece), την ΑΜΚΕ Place Identity Clusters, ενώ συμμετείχε και η Κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος του Βύρωνα». Εντάσσεται στα πλαίσια του έργου “Mind the Waste: Πολιτικές και δράσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων” που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες.