Κορονοϊός: Έρχεται “παγκόσμιο” εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις – Ποια χάπια δρουν κατά της Όμικρον

0

Ξεκίνησαν έρευνες για την παρασκευή ενός “παγκοσμίου” εμβολίου, που θα μπορεί να εξουδετερώσει όλες τις παραλλαγές και την εμφάνιση ενός νέου κορονοϊού. Ποια χάπια δρουν εναντίον της μετάλλαξης Όμικρον και σε τι φάση βρίσκονται οι μελέτες των εταιρειων φαρμάκων.

Συνεχίζουν να αυξάνονται με άνευ προηγουμένου ταχύτητα τα κρούσματα τηςμετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη, με τα ποσοστά των μολύνσεων να είναι τριπλάσια από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα. Παρόλα αυτά, οι νοσηλείες από τη νέα παραλλαγή που είναι υπερμεταδοτική παραμένουν χαμηλές, όπως και οι θάνατοι.

Το γεγονός αυτό, μαζί με άλλους παράγοντες – όπως είναι η πίεση των συστημάτων υγείας, τα ποσοστά των εμβολιασμών κ.α. – οδήγησαν αρκετές χώρες στο να άρουν τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού και να “τελειώσουν” την πανδημία. Τρανό παράδειγμα η Δανία, που αποφάσισε να καταργήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα παρουσιάζεται διχασμένη ως προς την άρση των περιορισμών και την αισιοδοξία αρκετών κυβερνήσεων για το τέλος του κορονοϊού. Όσον αφορά τη χώρα μας, πάντως, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, ενώ προειδοποιούν για 5ο κύμα μέσα στην άνοιξη.

Έρχεται “παγκόσμιο” εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Αμερικανοί ερευνητές σε τρία κορυφαία πανεπιστήμια – στη Βοστώνη, στο Ουισκόνσιν και στη Νέα Υόρκη, εργάζονται πυρετωδώς για να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο θα καταπολεμά όλες τις παραλλαγές του.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες των τριών πανεπιστημίων επικεντρώνονται στο να ανοίξουν αυτές τις μέρες τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός “παγκοσμίου” εμβολίου, το οποίο θα μπορεί να εξουδετερώσει στο μέλλον όχι μόνο τις εμφανιζόμενες πολλαπλές παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά ακόμη και την απειλή της εμφάνισης ενός νέου κορονοϊού, που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει, κάτι που φοβούνται πολλοί επιστήμονες.

Την αποκάλυψη έκανε στη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, ο οποίος υπογράμμισε, όμως, πως ένα τέτοιο εμβόλιο θα πάρει χρόνια για να παρασκευαστεί.

Οι μέχρι τώρα έρευνες, αρχικά σε ζώα, έχουν δημιουργήσει ήδη ικανού τύπους αντισωμάτων, που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία σε αρκετούς τύπους κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο Δρ Φάουτσι, ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν και σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, διαδικασία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι εταιρίες παρασκευής φαρμάκων και εμβολίων, πάντως, συνεχίζουν τις μελέτες τους για την αντιμετώπιση της Covid-19, αλλά και των παραλλαγών της.

Μέχρι τώρα έχουν παρασκευαστεί χάπια, τα οποία φέρονται να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και την μετάλλαξη Όμικρον, ενώ έχει ανοίξει ήδη ο δρόμος για την παρασκευή ειδικών εμβολίων που θα αφορούν συγκεκριμένες παραλλαγές.

Η Moderna ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά της Όμικρον

Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πρόσφατα ότι άρχισε τις κλινικές δοκιμές αναμνηστικής δόσης εμβολίου που σχεδιάστηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.

Οι δοκιμές αυτές θα γίνουν με τη συμμετοχή συνολικά 600 ενηλίκων, οι μισοί από τους οποίους έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 πριν από τουλάχιστον 6 μήνες, και οι υπόλοιποι έχουν λάβει όχι μόνον αυτές τις δύο αρχικές δόσεις, αλλά και πριν από τουλάχιστον τρεις μήνες την αναμνηστική δόση που έχει ήδη εγκριθεί.

Η αναμνηστική δόση που έχει σχεδιαστεί ειδικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του ιού θα αξιολογηθεί ως εκ τούτου ταυτοχρόνως ως τρίτη ή ως τέταρτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, έξι μήνες μετά την λήψη της αναμνηστικής δόσης, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά της Όμικρον μειώθηκαν έξι φορές από το μέγιστο που παρατηρήθηκε 29 ημέρες μετά τη χορήγησή της, αλλά εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμα σε όλους τους μετέχοντες.

Τα δεδομένα αυτά εξασφαλίστηκαν μελετώντας δείγματα αίματος από 20 ανθρώπους που είχαν λάβει την αναμνηστική δόση 50 μικρογραμμαρίων (ήτοι τη μισή από αυτή που χορηγείται στην πρώτη και τη δεύτερη δόση).

“Μας καθησυχάζει η παραμονή των αντισωμάτων κατά της Όμικρον έξι μήνες μετά την αναμνηστική δόση που έχει εγκριθεί την τρέχουσα περίοδο”,σημειώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ο Στεφάν Μπανσέλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

“Ωστόσο δεδομένης της απειλής μακροπρόθεσμα που αντιπροσωπεύει η ανοσολογική διαφυγή της Όμικρον, προχωράμε με την αναμνηστική δόση εμβολίου υποψηφίου ειδικά κατά της Όμικρον”, πρόσθεσε.

Στον ίδιο δρόμο και η Pfizer/BioNTech

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι ξεκίνησαν δοκιμές για τον έλεγχο του δικού τους ειδικού εμβολίου κατά της Όμικρον.

Ωστόσο η Pfizer αξιολογεί την φόρμουλά της όχι μόνον ως αναμνηστική δόση εμβολίου, αλλά και για την αρχική σειρά των δόσεων σε ανθρώπους που δεν έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Molnupiravir: Το χάπι μας λειτουργεί κατά της Όμικρον λέει η Merk

Η Merck και ο εταίρος της Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή (28/01) πως έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακό τους κατά της COVID-19 μολνουπιραβίρη (molnupiravir) λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της COVID-19. Η αποτελεσμάτικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρίες.

Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της Όμικρον και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής.

Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Paxlovid: Έγκριση υπό όρους για το χάπι της Pfizer

Στο μεταξύ, την υπό όρους έγκριση χρήσης του αντιικού χαπιού της Pfizer, Paxlovid, για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό, ενέκρινε την Πέμπτη (27/01) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν και να διαθέσουν το εν λόγω φάρμακο.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.

Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των λίγων χωρών της ΕΕ που έχουν ήδη προαγοράσει το Paxlovid, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει από τον Δεκέμβριο τη χρήση του φαρμάκου της Pfizer.

Πηγή: News247

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ