Αρκετά θα δυσκολέψει η κατάσταση με τον κορονοϊό από το φθινόπωρο εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή «Κένταυρος» σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Ο «Κένταυρος» είναι η τελευταία υποπαραλλαγή της νόσου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ένα νέο κύμα μέχρι και 30.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο καθηγητής σχολίασε όσα ακούγονται για τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοίνωνεται, λέγοντας πως «Θα είναι μια μεικτή περίοδος, με την αρχή του Σεπτεμβρίου να είναι σχετικά καλή γιατί θα υπάρχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης που βλέπουμε τον Αύγουστο», είπε στον ΑΝΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η αποκλιμάκωση που βλέπουμε αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, δεν οφείλεται σε κάποια μέτρα, αλλά σε κάποιο είδος φυσικής ανοσίας σε πολλές τοπικές περιοχές.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα» είπε ο καθηγητής.
«Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης πως αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι μπαίνει στην χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα, το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι στο τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.
Γνωστή και ως παραλλαγή Όμικρον BA.2.75, η νέα υποπαραλλαγή είναι στενά συνδεδεμένη με τις παραλλαγές BA.5 και BA.2, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα από τα «ξαδέλφια» της, όπως γράφει η «Mirror».
Όλα τα συμπτώματα covid-19:
• Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγος).
• Νέος, συνεχής βήχας. Αυτό σημαίνει ότι βήχετε πολύ, για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες.
• Απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης ή της γεύσης
• Δύσπνοια
• Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης
• Πόνος στο σώμα
• Πονοκέφαλος
• Πονόλαιμος
• Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
• Απώλεια όρεξης
• Διάρροια
• Αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αυξήθηκαν κατά 29% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου.
Επί του παρόντος, τα θετικά κρούσματα του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε περίπου ένα στα 19 άτομα στην Αγγλία, ένα στα 16 στη Σκωτία, ένα στα 17 στη Βόρεια Ιρλανδία και ένα στα 17 στην Ουαλία.
Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία για τον «Κένταυρο», αν και μελετάται από επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Από τότε που ανακαλύφθηκε στην Ινδία, έχει εντοπιστεί σε άλλα 10 έθνη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία.