Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές απαιτείται η δήλωση ακινήτων

0

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία τους να δηλώσουν τα ακίνητά τους, καθώς τα δικαιώματα που δεν θα καταχωρηθούν θα θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα ανήκουν θεωρητικά στο Δημόσιο.

Στις περιοχές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Κτηματογράφηση περιλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, καθώς και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές.

Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω νομικών διαδικασιών είτε μέσω διοικητικών ενεργειών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα είναι δυνατή η διάθεσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας.

Ποια είναι η διαδικασία υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Κατά τη διαδικασία της Κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο) υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση σύμφωνα με τον Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα, όπως η κυριότητα, η επικαρπία, οι υποθήκες, οι δουλείες διόδου, οι κατασχέσεις και οι εγγραπτέες αγωγές.

Για την υποβολή της δήλωσης «τελευταίας στιγμής», απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων, όπως οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:

– Η υποβολή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα αρχεία και πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος με κάρτα.
– Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει αυτοπροσώπως, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης με έντυπη μορφή.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς να απαιτείται γνήσιο υπογραφής. Εάν κάποιος επιθυμεί να υποβάλει δήλωση εκ μέρους άλλου προσώπου (π.χ. συγγενή που διαμένει στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.

Στην περίπτωση ανηλίκων, οι κηδεμόνες που ασκούν τη γονική μέριμνα υπογράφουν, προσκομίζοντας ταυτόχρονα αντίγραφο της ταυτότητάς τους. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης, όπως νομικά πρόσωπα, κηδεμόνες σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστές κληρονομιάς, σύνδικοι πτώχευσης και εκτελεστές διαθήκης, απαιτείται η προσκόμιση των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων διορισμού.

Η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας σε περιοχές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία Κτηματογράφησης λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανά περιοχή μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου (maps.ktimatologio.gr).

Ποια έγγραφα είναι απαραίτητα για την υποβολή της δήλωσης

Όλα τα έντυπα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μπορούν να βρεθούν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2, καθώς και τυχόν συνοδευτικά έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση, όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα:

– Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση σύμφωνα με τον Ν. 2308/1995.
– Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (όπως συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κ.λπ.) καθώς και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
– Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του δικαιούχου, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να πιστοποιεί τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα απαιτούνται τα εξής:

– Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση σύμφωνα με τον Ν. 2308/1995, η οποία φέρει τη σφραγίδα του νομικού προσώπου.
– Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που αποδεικνύουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (όπως συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κ.λπ.) καθώς και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
– Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ.) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.) του εκπροσώπου του νομικού προσώπου, καθώς και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να πιστοποιεί τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
– Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ