Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις «να επιστρέψουν» στο Σουδάν

0
Displaced in the UN compound. In the country’s capital Juba, two emergency teams comprised of medics, logistics staff and water treatment specialists have begun providing medical care for the more than 20,000 people displaced by the recent fighting.

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να «επιστρέψουν» στο εμπόλεμο Σουδάν και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό, ο οποίος παραμένει αντιμέτωπος με μείζονα ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διεθνής πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν υποστεί τραυματισμούς τους 15 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος είναι «γυναίκες και παιδιά κάτω των δέκα ετών», υπογράμμισε ο Χρήστος Χρήστου, η οργάνωση του οποίου προσφέρει υποστήριξε σε νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στο κράτος της Αφρικής.

Στον πόλεμο, που ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023, αναμετρώνται οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό την ηγεσία αυτού που ήταν ο υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας ωσότου έγινε ορκισμένος εχθρός του πρώτου, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Και οι δυο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως βομβαρδισμούς που εξαπολύονται αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στον πόλεμο αυτό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 25,6 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια ο μισός πληθυσμός και πλέον, αντιμετωπίζει «οξεία διατροφική ανασφάλεια», τόνιζε στα τέλη Ιουνίου έκθεση που καταρτίστηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ.

Ενώ η χώρα παραμένει βυθισμένη σε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» των τελευταίων δεκαετιών, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ