Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Επενδύσεις 22 δισ. ευρώ στην ενέργεια ως το 2030

0

 

Επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα απαιτούνται ως το 2030, επίπεδα τα οποία θεωρούνται εφικτά από το τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι οι τράπεζες κατά την προηγούμενη 7ετία  η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν κι από τις καλύτερες χρονιές, χρηματοδότησαν με 8-10 δισεκατομμύρια τον τομέα. Αυτό επισήμανε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Θόδωρος Τζούρος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ειδικότερα 15 δισ. είναι οι εκτιμώμενες επενδύσεις σε ΑΠΕ και 7 δισ. σε δίκτυα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης επισήμανε την ανάγκη να αναπτυχθεί η αποθήκευση ενέργειας προκειμένου να μην γίνονται περικοπές ”πράσινης”” ενέργειας αλλά και να αναπτυχθούν νέοι διάδρομοι μεταφοράς ηλεκτρισμού. Ο ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισε ότι,  είναι σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η ενέργεια που θα μεταφέρεται από την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Β.Αφρική προς την Ελλάδα, να φθάνει στην Κεντρική Ευρώπη με κάθετους διαδρόμους από νότο προς βορρά.
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, κ.Αριστοφάνης Στεφάτος, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο καθώς η χώρα, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του, διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Και προσθέτει: “Μένει να επιβεβαιωθεί, αν όλα πάνε καλά, ότι η χώρα μας θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, τομέας στον οποίο οι έρευνες επιταχύνθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες. «Οι επενδυτές πίστεψαν τις προθέσεις μας και εμείς ανταποκριθήκαμε με την ταχύτητα των αδειοδοτήσεων”.
Ο καθηγητής, και πρώην Υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ικανοποίηση του για την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, ύστερα από ακινησία 6-7 ετών, όπωςχαρακτηριστικά δήλωσε.
Μάλιστα δε δίστασε να ασκήσει αυστηρή κριτική αναφορικά με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ”Εξοικονομώ” και για το επίπεδο των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ζήτησε η ενεργειακή μετάβαση να στηριχθεί σε εγχώρια παραγωγή εξοπλισμού.
Ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Κύπρου, ανέφερε ότι οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να καλύπτουν σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2050.
Επιπλέον, ο κ.Γιάννης Καλαφατάς,  επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της Mytilineos, υπογράμμισε την ανάγκη επανασχεδιασμού των αγορών ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα μεταφέρεται από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ και η ζήτηση ενέργειας γίνεται πιο απρόβλεπτη καθώς νέοι τομείς όπως οι μεταφορές βαίνουν προς εξηλεκτρισμό.
Τέλος, ο κ.Ηλίας Μπεκίρος, γενικός διευθυντής της Σωληνουργίας Κορίνθου, επισήμανε τα πλεονεκτήματα της ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλες τις μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, υδρογόνο, αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα) που θα σημάνει ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ