12.2 C
Athens
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ουκρανία – Ρωσία: Ανθεκτικότητα, Απώλειες και Προκλήσεις μετά από Τρία Χρόνια Πολέμου

    Η έκθεση του IISS για τον στρατιωτικό απολογισμό και τις προοπτικές των δύο πλευρών

    Η Ρωσία απώλεσε 1.400 άρματα μάχης μόνο το 2024, ωστόσο κατάφερε να διαχειριστεί τις απώλειες, διατηρώντας σταθερό ρυθμό ανεφοδιασμού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Military Balance του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).

    Μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου, και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Όμως, η ρωσική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική, ενώ τα μεγάλα αποθέματα εξοπλισμού και πυροβολικού της Σοβιετικής εποχής της επιτρέπουν να συνεχίζει τον πόλεμο.

    Ρωσικές και Ουκρανικές Απώλειες

    Σύμφωνα με το IISS, η Ρωσία έχει χάσει συνολικά 4.000 κύρια άρματα μάχης από την έναρξη της εισβολής το Φεβρουάριο του 2022. Παρά τις απώλειες, μπορεί να αντλεί εξοπλισμό από αποθήκες της δεκαετίας του 1960, αν και πολλά από αυτά τα οχήματα χρειάζονται σημαντικές επισκευές και εκσυγχρονισμό.

    Αντίθετα, η Ουκρανία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα στη διατήρηση της δύναμης της. Παρότι οι απώλειες προσωπικού δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, το IISS αναφέρει ότι το Κίεβο έχει υποστεί «σημαντική αποστράγγιση ανθρώπινου δυναμικού», με αποτέλεσμα πολλές μονάδες να έχουν αποδυναμωθεί.

    Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας προχωρά σε στρατολόγηση νέων ηλικίας 18-24 ετών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού.

    Η στρατηγική θέση των δύο πλευρών

    Η Ουκρανία συνεχίζει να διατηρεί στρατιωτική πίεση στη Ρωσία, περιορίζοντας τις επιχειρήσεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, αν και έχει λάβει προηγμένο δυτικό εξοπλισμό, η προμήθειά του δεν είναι πάντα επαρκής ή διαθέσιμη με την ευελιξία που θα ήθελε το Κίεβο.

    Οι αντοχές της Ρωσίας και οι επιπτώσεις των κυρώσεων

    Η ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προσαρμόσει την οικονομία της στον πόλεμο ως πρωτεύοντα σκοπό, διατηρώντας ρυθμούς στρατιωτικής παραγωγής που δεν απειλούν άμεσα τη σταθερότητα της χώρας.

    Ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις και οι παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις δημιουργούν χρόνια και σωρευτικά προβλήματα, τα οποία, σύμφωνα με το IISS, δεν είναι ακόμα τόσο οξέα ώστε να προκαλέσουν κρίση.

    Με τον πόλεμο να συνεχίζεται, η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τον ρυθμό των απωλειών της βραχυπρόθεσμα, χάρη στα μεγάλα αποθέματά της, όμως οι δομικές προκλήσεις στην οικονομία και στη διαχείριση του στρατού της γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

    Από την άλλη, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις προσωπικού, παρά τη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. Η εξέλιξη της σύγκρουσης θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κάθε πλευράς να προσαρμοστεί στις μακροχρόνιες στρατιωτικές και οικονομικές πιέσεις.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles