Σε τροχιά αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής εισέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βεγγάζη με πρωταγωνιστή τον Χαλίφα Χάφταρ. Ο Λίβυος ισχυρός άνδρας του ανατολικού τμήματος της χώρας εμπόδισε την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, καθώς και του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης, Θάνου Πλεύρη, και των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας.
Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίστηκε «τσαμπουκάς» από κυβερνητικές πηγές, επιτάχυνε τις εξελίξεις στην Αθήνα. Ο Θάνος Πλεύρης είχε χθες βράδυ απευθείας επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και σήμερα το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για κατεπείγουσα σύσκεψη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Λιβύης προς την Κρήτη, που έχει προκαλέσει συναγερμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης όσο και ο πρωθυπουργός προσανατολίζονται σε πιο αποφασιστική στάση, θεωρώντας ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. «Τα περιθώρια έχουν στενέψει – εξετάζονται αυστηρότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τα μέτρα στο τραπέζι
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται δύο άξονες μέτρων:
-
Αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους φτάνουν από τη Λιβύη, με εξαιρέσεις μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. ανήλικοι, ευάλωτες ομάδες).
-
Άμεση διοικητική κράτηση των αφιχθέντων σε κλειστά κέντρα, με στόχο την αποτροπή της ροής και την αποστολή αποθαρρυντικού μηνύματος προς τις λιβυκές ακτές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι περισσότεροι από τους εισερχόμενους είναι νεαροί άνδρες χωρίς σοβαρά αιτήματα προστασίας, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία παροχής ασύλου μη βιώσιμη.
Επιταχύνονται οι συσκέψεις
Επιπλέον, ήδη είχαν προγραμματιστεί διαβουλεύσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση της Κρήτης, περιλαμβανομένων των δημάρχων Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και του περιφερειάρχη, για την αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Λιβύη επισπεύδουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει η ελληνική πλευρά είναι σαφές: «το ταξίδι προς την Κρήτη από τη Λιβύη δεν οδηγεί στην Ευρώπη». Αντιθέτως, οδηγεί σε εγκλεισμό και αποτροπή.