Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι πραγματικά μια από τις πιο εξελιγμένες χώρες στην ψηφιακή υγεία σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με συνδιοργανωτή τη CISCO. Παράλληλα σημείωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται τονίζοντας ότι «οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μας δώσουν δυνατότητες άσκησης πολιτικής αλλά και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με τρόπο που στο παρελθόν δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε και δουλεύουμε σκληρά για να το πετύχουμε».
«Είναι πολύ περήφανος που και η CISCO αναγνώρισε δημόσια ότι η Ελλάδα στην ψηφιακή υγεία είναι πια μία από τις πιο προηγουμένως χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση» ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης .
Όσον αφορά τον το θέμα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ανέφερε ότι το έργο προχωρά σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι πλήρως παραδοτέο. «Αυτό σημαίνει ότι μέσα από το κινητό μας τηλέφωνο και την σχετική ψηφιακή εφαρμογή myHealth θα έχουμε πρόσβαση εμείς και όποιον γιατρό θέλουμε, σε ό,τι εξετάσεις έχουμε κάνει σε όλη μας τη ζωή και ότι ασθένεια έχουμε περάσει σε όλη μας τη ζωή. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν άμεση εικόνα της κλινικής μας κατάστασης, πχ σε μία περίπτωση έκτακτης εισαγωγής σε ένα νοσοκομείο θα μπορούν οι γιατροί να ξέρουν από τι πάσχεις, να γλιτώνουν χρόνο, να γλιτώνεις φάρμακα που θα πάρεις να γλιτώνεις κρίσιμα λεπτά για την υγεία σου» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης .
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ανασχηματισμού είπε: «Ποτέ στην πολιτική μου ζωή μέχρι σήμερα δεν έχω δουλέψει σκεπτόμενος ανασχηματισμούς. Οι ανασχηματισμοί είναι δουλειά του πρωθυπουργού. Η δουλειά των υπουργών είναι να λύνουν τα προβλήματα που τους έχουν ανατεθεί. Επίσης οι υπουργοί δεν διαλέγουν υπουργεία, αυτό είναι δουλειά του πρωθυπουργού».
Χρονιά ορόσημο για τον τομέα της υγείας θα αποτελέσει το 2025 καθώς τότε θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα έργα ψηφιακής αναβάθμισης των νοσοκομείων που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, περιλαμβάνει τον ενιαίο ψηφιακό φάκελο ασθενούς, το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ογκολογικών ασθενών και τη ψηφιακή ενοποίηση των συστημάτων των νοσοκομείων. Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους , στο πλαίσιο της διαδικτυακής συμμετοχής του στο 2ο Διεθνές Συνέδρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με συνδιοργανωτή τη CISCO.
Όπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους χάρη στη ψηφιακή ενοποίηση των νοσοκομείων θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον προς όφελος του ασθενή ο οποίος όταν πηγαίνει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν θα χρειάζεται να έχει μαζί του τις εξετάσεις που έκανε καθώς αυτές θα υπάρχουν στο σύστημα και θα είναι προσβάσιμες σε όποιο νοσοκομείο πάει.
Σημείωσε επίσης ότι από το 2026 ο πολίτης χάρη σε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας στον οποίο θα έχει επίσης πρόσβαση και ο γιατρός κατόπιν συναίνεσης του ασθενή. Επίσης ανέφερε ότι στον ηλεκτρονικό φάκελο θα υπάρχουν όλες οι εξετάσεις που έκανε ο ασθενής είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Όσον αφορά τα νέα νοσοκομεία που θα αποκτήσει η χώρα ανέφερε ότι στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχουν γίνει πραγματικότητα τα τρία νοσοκομεία που υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ( νοσοκομείο Σπάρτης, Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Κομοτηνής) , το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο έχει δρομολογηθεί καθώς και το νοσοκομείο στην Κω.
500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας θα υπάρχουν στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής
Το σύνολο της επικράτειας θα καλύπτει έως το τέλος του 2025 το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί και ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια Yπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε μήνυμά της που προβλήθηκε στη θεματική ενότητα «Η αξία της πρωτοβάθμιας υγείας και η συμβολή της τεχνολογίας», στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε σήμερα το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη (DT&S).
«Το πρόγραμμα του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα στο τέλος του 2025 και θα καλύψει όλη τη χώρα. Ήδη έχει προχωρήσει ένα μεγάλο κομμάτι στο πλαίσιο της Β’ ΥΠΕ και αναμένεται να ενισχυθεί με περαιτέρω ψηφιακά εργαλεία», είπε η κ. Αγαπηδάκη, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να νοσηλεύονται οι άνθρωποι κατ’ οίκον, μηδενίζοντας τις ανισότητες στην υγεία που οφείλονται στη γεωγραφική απόσταση (ορεινές περιοχές, νησιωτικές περιοχές).
«Τρεισήμισι χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας θα υπάρχουν με το νέο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής», επισήμανε η αν. Yπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς (ΣΤΙΑ) και τους Σταθμούς Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου (ΣΤΙΣ) διευκρίνισε ότι «θα εγκατασταθούν και στα επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας και θα είναι σε σύνδεση με κάθε ιατρική σχολή της χώρας, διότι θέλουμε μέλος ΔΕΠ, καθηγητής πανεπιστημίου, να επιφορτιστεί με το κομμάτι της επείγουσας ιατρικής μέσω της τηλεϊατρικής και να μπορεί να παρέχει έγκαιρα, αξιόπιστα συμβουλευτική σε συναδέλφους του σε θέματα που αφορούν έκτακτα περιστατικά, χρόνια νοσήματα, να μπορούμε δηλαδή να έχουμε καλύτερη υποστήριξη των γιατρών μας, οι οποίοι είναι στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές γενικότερα».
Πώς θα ελεγχθεί η ακρίβεια των ιατρικών γνωματεύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε ότι «χτίζουμε ένα πλαίσιο για τα ψηφιακά δεδομένα υγείας», σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας δρομολογεί μία σημαντική πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «θεμέλια λίθο» πάνω στην οποία θα στηριχθεί όλο το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας. «Ήδη λειτουργεί το πρόπλασμα του ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και δρομολογείται προς ολοκλήρωση, περί τα τέλη του επόμενου έτους, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Αυτός θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε δεδομένα πληθυσμιακά, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να οργανώσουμε τις υπηρεσίες υγείας, να ξέρουμε π.χ. σε ποιες περιοχές έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες για θέματα πρόληψης καρδιαγγειακών και σε ποιες για θέματα πρόληψης καρκίνου», διευκρίνισε η αν. Υπουργός.
Ανέφερε ακόμη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί και στο κομμάτι της αξιολόγησης των προγραμμάτων screening, όπως το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. «Θα το κάνουμε τουλάχιστον δειγματοληπτικά, ώστε να αποκτήσουμε μια αξιολόγηση, να δούμε πώς καταλήγει ένας γιατρός σε μια γνωμάτευση και πώς ο αλγόριθμος, να μπορούμε να ξέρουμε δηλαδή τα ποσοστά ακρίβειας αυτών των ψηφιακών εργαλείων σε σχέση με τις ανθρώπινες κλινικές δεξιότητες και το κλινικό συμπέρασμα», σημείωσε.
Το Mental Health app θα καθοδηγεί τους χρήστες στην εύρεση φροντίδας σε θέματα ψυχικής υγείας
Τεχνολογικές εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιεί το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση μίας κεντρικής στρατηγικής του, που αφορά την πρόληψη της επιδείνωσης στα περιστατικά ψυχικής υγείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», που διοργάνωσε σήμερα το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη (DT&S), σχεδιάζεται μία ψηφιακή εφαρμογή ψυχικής υγείας (mental health app), η οποία θα ενσωματώνει και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μέσω αυτής ο χρήστης, υποβάλλοντας απλές ερωτήσεις και σχόλια θα καθοδηγείται σταδιακά στο να εντοπίσει την βοήθεια ειδικού που είναι κατάλληλη για την κατάσταση ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, π.χ. φόβο, άγχο, πανικό, απελπισία κλπ…
«Είναι κεντρική στρατηγική του υπουργείου Υγείας η πρόληψη της επιδείνωσης των περιστατικών ψυχικής υγείας, το να διαγιγνώσκονται δηλαδή εγκαίρως τα περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας», είπε ο κ. Βαρτζόπουλος, εξηγώντας ότι όταν τα στοιχεία όπως το ιστορικό των νοσηλειών των ασθενών και της συνταγογράφησης των φαρμάκων που λαμβάνουν, είναι προσβάσιμα από τους ειδικούς και τις δομές ψυχικές υγείας, μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, τότε μπορεί να παρασχεθεί άμεσα η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της όποιας ψυχικής διαταραχής αντιμετωπίζουν. «Νομοθετούμε εντός των επόμενων εβδομάδων ένα πληροφοριακό σύστημα, που θα αποτελέσει εργαλείο για τη συνεχή επιδημιολογική παρατήρηση […] ώστε να μπορεί όποιος εξετάζει ασθενή σε δομή ΕΣΥ να βλέπει πόσο καιρό παίρνει αγωγή, τι είδους αγωγή, πόσες φορές έχει νοσηλευτεί, τη λειτουργικότητά του», σημείωσε ο υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω προκλήσεις που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο τομέα της υγείας ο κ. Βαρτζόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στο κομμάτι των κλινικών δοκιμών, μέσα από τη δυνατότητα προσομοίωσης βιολογικών διεργασιών.
Το εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς, σημείωσε ο Διοικητής της 3ης ΔΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής συμπεριλαμβάνει και υπηρεσίες που αφορούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Επισήμανε δε πως η δικτύωση δομών ψυχικής υγείας, που ήταν διάσπαρτες, συμβάλλει στην αποασυλοποίηση της φροντίδας των ασθενών προς μια νέα μορφή παρακολούθησης των ψυχιατρικών περιστατικών, με κεντρικό άξονα της πρόληψης την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Για τις πλατφόρμες υποστήριξης γιατρών, ασθενών αλλά ακόμη και των φροντιστών ασθενών, οι οποίες αναπτύσσονται σε ερευνητικό επίπεδο μίλησε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Αναλυτικής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Κώστας Βόττης. Όπως εξήγησε οι ψηφιακές εφαρμογές που υπάρχουν σήμερα είναι σημαντικές για την καθημερινότητα των ασθενών, ιδιαίτερα δε εκείνων που ζουν μόνοι, καθώς δεν παρέχουν απλώς εξατομικευμένη υποστήριξη, αλλά μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουν, μπορούν να δώσουν στοιχεία και για την πορεία της υγείας.
Στα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας, της πρόσβασης στην ιατρική πληροφορία και της ορθής και ασφαλούς χρήσης των διαθέσιμων τεχνολογιών εστίασε ο CEO της Algosystems Ανδρέας Δούμουρας, ενώ Senior Account Manager, Public Sector της Netcompany Τάσος Χαλκιάς, παρατήρησε ότι διεθνώς υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και σημαντική παράμετρος για την αξιοποίηση τους είναι η εκπαίδευση των χρηστών τους αλλά και των υπευθύνων των ίδιων των συστημάτων.