Νέο Σύνταγμα ανακοινώνεται για την Τυνησία στο οποίο το Ισλάμ δεν θα έχει πλέον την πρωτοκαθεδρία, αφού δεν θα είναι πλέον η επίσημη θρησκεία του κράτους.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ένα σχέδιο συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου δεν θα κατοχυρώσει το Ισλάμ ως «θρησκεία του κράτους».
Μεταρρύθμιση η ελιγμός;
Η κίνηση είναι μέρος των προσπαθειών του να μεταρρυθμίσει το πολιτικό σύστημα στην Τυνησία, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι είναι διεφθαρμένο και χαοτικό, αλλά θεωρείται επίσης ως ελιγμός για να παραγκωνίσει αντίπαλα ισλαμικά κόμματα.
«Το επόμενο σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα αναφέρει ένα κράτος με θρησκεία το Ισλάμ, αλλά μια umma (κοινότητα) που έχει ως θρησκεία το Ισλάμ», είπε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Τύνιδας.
«Η umma και το κράτος είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε.
Έντονη εθνική συζήτηση
Ο Saied παρέδωσε το προσχέδιο τη Δευτέρα, ένα βασικό βήμα στην προσπάθειά του να αναθεωρήσει το τυνησιακό κράτος, αφού απέλυσε την κυβέρνηση και κατέλαβε εκτεταμένες εξουσίες για να κυβερνήσει με διάταγμα τον περασμένο Ιούλιο, κινήσεις που οι αντίπαλοι ονόμασαν πραξικόπημα.
Ο Sadeq Belaid, ο νομικός εμπειρογνώμονας που ηγήθηκε της επιτροπής σύνταξης του συντάγματος, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του αυτόν τον μήνα ότι θα αφαιρέσει κάθε αναφορά στο Ισλάμ από το νέο έγγραφο σε μια αμφισβήτηση προς τα ισλαμικά κόμματα.
Τα σχόλιά του, εν μέρει αναφερόμενα στον εχθρό του Saied, Ennahdha, ένα κόμμα εμπνευσμένο από ισλαμιστές που κυριαρχεί στην πολιτική της Τυνησίας από το 2011, πυροδότησαν μια έντονη εθνική συζήτηση.
Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος της Τυνησίας του 2014 όριζε τη βορειοαφρικανική χώρα ως «ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του και τα αραβικά είναι η γλώσσα του».