Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Αθηνά», παρουσία πολλών αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που με τις πολύτιμες μαρτυρίες τους συνέβαλαν στη δημιουργία του, προβλήθηκε, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το ντοκιμαντέρ του Δήμου Χαλανδρίου «Εμείς όχι εγώ», για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η ταινία διέτρεξε τα χρόνια από την επιβολή της Χούντας, στις 21 Απριλίου 1967, έως τα πρώτα βήματα του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και κορυφώθηκε στο τριήμερο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την αιματηρή καταστολή της, αλλά και την ανεκτίμητη παρακαταθήκη της, μέσα από τις μαρτυρίες δεκάδων αγωνιστών του Πολυτεχνείου.
Αυτό που φάνηκε πώς είναι αδιαπραγμάτευτο για τους πρωταγωνιστές της, παρά την όποια πίκρα και απογοήτευση του ανεκπλήρωτου οράματος, συνοψίζεται στη φράση «εμείς, όχι εγώ». Εκείνες τις ημέρες της εξέγερσης οι φοιτητές και όσοι συμμετείχαν εξυψώθηκαν στο «εμείς», τόσο ώστε να είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση αυτού που πυροβολήθηκε, όπως δηλώνει κατηγορηματικά ένας εκ των πρωταγωνιστών, και βίωσαν την «ιδανική ουτοπία», όπως υποστήριξε κάποιος άλλος. Την ουτοπία της απόλυτης ελευθερίας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της ελπίδας, ίσως γι’ αυτό «το Πολυτεχνείο ενοχλεί ακόμα», όπως διαπίστωσε άλλος συναγωνιστής τους.
«Να γνωρίσουν οι νεότεροι ένα κομμάτι της ιστορίας μας»
Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους/ες στην πρεμιέρα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τους ευχαρίστησε για τη μεγάλη ανταπόκριση και σημείωσε: «Όσο απομακρυνόμαστε από γεγονότα όπως αυτή η εξέγερση, που άλλαξε τη χώρα και τις ζωές μας, τόσο φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη η ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτά. Να επιστρέφουμε στην πηγή για να πιούμε νερό, ειδικά όσο σκοτεινιάζουνε οι εποχές γύρω μας και στενεύουν οι ορίζοντες. Αυτή η παραγωγή που έκανε ο Δήμος Χαλανδρίου με τον Σταύρο Στάγκο, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, είναι συνέχεια και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει στο παρελθόν με μια σειρά από ντοκιμαντέρ, που στόχο έχουν να αφήσουν πίσω εικόνες, ήχους και μαρτυρίες που θα μπορούν οι επόμενοι να χρησιμοποιήσουν. Η εξέγερση αυτή, όπως αποτυπώνεται στην ταινία, θα βοηθήσει τους νεότερους ανθρώπους να γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας μας».
Ο Σταύρος Στάγκος, από την πλευρά του, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας, τόνισε τη σημασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που συμβάλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ευχαριστώντας το Δήμο Χαλανδρίου και όλους όσοι συμμετείχαν, γιατί μετέφεραν, όπως είπε, ακόμα και μέσα από την πίκρα τους, το μεγαλείο της συμμετοχής σε αυτή την εξέγερση, το όραμα και την ελπίδα.
Την πρεμιέρα τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, πολλοί αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αιρετοί, καλλιτέχνες, οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης.
Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα των επόμενων προβολών του ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί η προβολή του στα σχολεία της πόλης.
Το ντοκιμαντέρ «Εμείς, όχι εγώ» είναι μια συμπαραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου και του Σταύρου Στάγκου ενώ το αρχειακό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε, παραχωρήθηκε από την ΕΡΤ.