Άρση περιορισμών κορωνοϊού: Ποια μέτρα θα καταργηθούν μέχρι το Πάσχα

0
Στιγμιότυπα καθημερινότητας στο κέντρο της Αθήνας (ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI)

Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού, με τους πολίτες να αναμένουν την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την πάυση και άλλων απαγορεύσεων πέρα από την χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την απόφαση για αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Τώρα αναμένεται και η απόφαση για την κατάργηση των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού. Από την πλευρά τους τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν έτοιμο το σχέδιο αρχικά για σταδιακή και στη συνέχεια για πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

 

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Οπως όλα δείχνουν καθοριστικός μήνας είναι ο Απρίλιος, καθώς τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων και ειδικά αυτών που είχαν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, αλλά και της μάσκας. Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.

Οι απόψεις των ειδικών ακόμη διίστανται, με δύο επικρατούσες απόψεις, ότι ή θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα, ωστόσο υπάρχει ή να περιμένουμε μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου.

 

Τι θα γίνει με τη μάσκα

Και η χρήση της μάσκας είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.

Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί, είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση. Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

 

Self test

Από την άλλη πλευρά σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τα self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ